USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

На Волині суд скасував штраф у розмірі 4 млн грн за незаконне ввезення літака через «Ягодин»

10 Липня 2022 14:14
На Волині суд скасував штраф в розмірі 4,1 мільйона гривень ТОВ «Техніка та обладнання» за нібито незаконне ввезення двомісного пасажирського літака Bristel LSA через «Ягодин».

Про це стало відомо з постанови Любомльського районного суду.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у липні минулого року через «Ягодин» намагалися незаконно ввезти літак. До митного контролю було подано товаросупровідні документи, відповідно до яких вартість літака становила 65 тисяч євро. Однак в процесі повного митного огляду вантажу виникли підозри щодо автентичності документів, поданих до митного контролю. У результаті було отримано документи від підприємства відправника, де ціна становила 125 тисяч євро. Таким чином керівник фірми отримувача, з приховуванням від митного контролю, намагався незаконно ввезти товар на митну територію України.

У попередній постанові судді Любомльського районного суду від 21 жовтня 2021 року керівника ТОВ «Техніка та обладнання» визнали винним у незаконному ввезенні літака, наклавши на нього стягнення у вигляді штрафу в розмірі 4 мільйони 119 тисяч 699 гривень, а літак конфіскували в дохід держави.

Однак справу переглянули, коли з’явилися нові обставини та докази. Під час розгляду справи в суді вдалося з'ясувати, що під час здійснення митного контролю від відправника товару чеської компанії «BRM AERO» отримано товарно-супровідні документи, згідно з якими літак був проданий чеською компанією за ціною 124 тисячі 881 євро або 4 мільйони 119 тисяч 699 гривень.

Натомість стороною захисту надано контракт із додатками, зокрема щодо вартості літака у 65 000 євро, платіжні доручення про сплату ТОВ «Техніка та обладнання» на користь компанії «BRM AERO» відповідно 37 тисяч євро та 28 тисяч євро як плату за контрактом.

Також стороною захисту надано інформацію митних органів Чеської Республіки про те, що під час оформлення експортної митної декларації компанія «BRM AERO» надала документи про оплату експортованого для ТОВ «Техніка та обладнання» літака трьома платежами власне товариством «Техніка та обладнання» двома платежами в розмірі 28 тисяч євро та 37 тисяч євро, а також турецькою компанією «NEW WAY DIS TICARET LIMITED» в розмірі 59 тисяч 881 євро.

На запит керівника ТОВ «Техніка та обладнання» турецька компанія повідомила, що придбала у «BRM AERO» літак за 59 тисяч 881 євро. Таким чином вдалося довести, що чеська компанія «BRM AERO» допустила помилку при оформленні документів на експорт літака для української компанії

Тож суд скасував попередню постанову про штраф та конфіскацію літака, закривши провадження. Літак повернуть для проведення митного оформлення згідно з чинним законодавством.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
дідо Показати IP 10 Липня 2022 14:32
всі заробили...і митники, і суддя..
Лучанин Показати IP 10 Липня 2022 15:45
Чеська компанія зробила помилку)))) цирк. Де б то літака такого за 65 штук купити?
Приїхали греки ... Показати IP 10 Липня 2022 17:41
А тепер уявіть собі : Україна в ЄС ! На роботу виходить такий же директор ТОВ, отой же митник, отакий же суддя ... . Не ту країну назвали Гондурасом !
Лучанин Показати IP 11 Липня 2022 11:09
Наш самий гуманний суд в світі знову показав свій професіоналізм... А держави бюджет знову недоотримує коштів.... Митниця "дає добро"...
Дзідзьо Показати IP 11 Липня 2022 18:11
Стид і позор,коли вже це закінчиться?
Вася Показати IP 12 Липня 2022 14:06
Суддя від цього штрафу на лапу получить

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus