USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

На Волині студенти роблять дрони, які відправлять на Донеччину та Луганщину

Сьогодні 18:25
На Волині двоє підлітків почали збирати дрони, що здатні нести три кілограми вибухового заряду. Безпілотні апарати роблять відповідно до потреб військових: вони мають мати кріплення для навантаження та літати впродовж 25 хвилин.

Про це Суспільному розповіла 17-річна Софія Руднєва з Сєвєродонецька, яка разом з однолітком Юліаном Головчуком з Луцька збирає безпілотники задля перемоги України.

Перший дрон, що поїхав на Покровський напрямок, дівчина створила в межах своєї наукової роботи. Наступні чотири також відправили для бійців на Донеччину. Нині ж квадрокоптери, над якими працюють, після тестування поїдуть до воїнів Луганського прикордонного загону.

Софія Руднєва переїхала до Луцька з Сєвєродонецька на початку повномасштабного вторгнення. Дівчина є призеркою Всеукраїнського конкурсу-захисту наукових робіт Малої академії наук і зробила дрон та інструкцію для його виготовлення, якою послуговуються і тепер.
«Це створено для того, щоб будь-хто зміг зібрати дрон. Тут іде ознайомлення з деталями, щоб людина вникла в курс, зрозуміла, що таке відеопередавач, які вони бувають тощо», – сказала дівчина.
Зараз Софія створює квадрокоптер – дрон із чотирма двигунами – разом з лучанином Юліаном Головчуком. Хлопець розповів, що цьогоріч переміг на міжнародній олімпіаді геніїв, зробивши робота, що збирає сміття. Зі слів студента, дрон обладнаний камерою нічного бачення та відеопередавачем, який захищений від РЕБа.

Читати ще: Робот луцьких випускників переміг на всесвітній олімпіаді геніїв у США

«Також є контролер – це мозок дрона, що керує двигунами, обробляє сигнали, які до нього надходять. У нас є передавач, що транслює відео пілоту в FPV-окуляри або на телефон. Цей дрон може працювати як скид, його можна перетворити на камікадзе або використовувати як розвідувальний», – пояснює хлопець.
Для роботи над дроном, каже Юліан Головчук, потрібно мати паяльник, викрутку з різними насадками та інші засоби.

Для старту роботи над коптерами Софія Руднєва оголосила збір грошей у соцмережах. З її слів, за вісім днів люди задонатили 86 тисяч гривень: ці кошти витратили на купівлю комплектувальних, з яких зберуть вісім дронів.
«Один з восьми дронів я передаю своєму батькові, у нього спеціальне призначення, він має виконувати функцію скиду. Оскільки це умови його напряму», – додає Юліан.
Випробували дрони в польоті інструктори навчально-рекрутингового центру Volyn Falcons. Інструктор Олег Пономаренко зазначив, що дав підліткам кілька порад щодо вдосконалення технічних спроможностей безпілотників.
«Протестували дрон, якій нам надали Софія та Юліан. Вони практично дійшли до ідеалу. Можемо залітати в бліндажі, підлітати близько до якоїсь техніки. Є чимало операцій зі знищення «Сонцепьоків» та іншої великої техніки. Ця річ рятує життя наших хлопців», – зазначає волинянин.

Як додав інструктор з FPV-пілотування, маленький дрон, вартість якого до 25 тисяч гривень, може знищувати техніку, що коштує мільйони.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus