USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

На Волині реалізують проєкт з облаштування адаптивного спортивного простору

Сьогодні 07:13
Майже 6 млн грн отримають 15 адаптивних спортивних клубів у громадах 8 областей України. Експерти конкурсу соціальних ініціатив «Час діяти, Нестримні» обирали проєкти-переможці з-поміж 117 заявок. Від початку старту конкурсу було заплановано підтримати 10 адаптивних клубів. Однак,на етапі розгляду до проєкту «Час діяти, Нестримні» доєдналися інші благодійники, які збільшили бюджет конкурсу.

Серед 15 переможців є проєкт з облаштування адаптивного спортивного простору, який буде реалізований на Волині, а саме у Поворській громаді, де працює підприємство «МХП-Баффало».

З початку року в Україні вже запрацювало 30 адаптивних спортивних клубів, де люди з інвалідністю, зокрема й ветерани, можуть займатися спортом, долучатися до місцевої спортивної спільноти та бути її активною частиною. Разом із переможцями конкурсу «Час діяти, Нестримні» таких клубів стане 45. Збільшення кількості подібних закладів допоможе у формуванні культури здорового способу життя серед жителів громади.

Матвій Бідний, очільник Міністерства молоді та спорту України: «В Україні успішно функціонують понад 30 адаптивних клубів, у яких люди з пораненнями займаються спортом та оздоровчою руховою активністю. Ця ініціатива є важливим кроком до безбарʼєрності та піклування про осіб із бойовим досвідом, осіб з травмами та інвалідністю. Ми плануємо збільшувати кількість адаптивних клубів по всій Україні, адже спорт та рухова активність допомагають людям у процесі реабілітації».

Тетяна Ломакіна, радниця-уповноважена Президента з питань безбар’єрності: «Коли йдеться про адаптивний спорт, ми маємо розуміти, що це не лише про фізичну форму та здоров’я, але й про підтримання ментального стану в нормі, про повернення відчуття власного тіла, власної сили та спроможності, про формування міцного кола однодумців, відчуття «своїх» поруч».

Читати ще: Два соціальні проєкти з Волині стали переможцями всеукраїнського конкурсу

У результаті конкурсу «Час діяти, Нестримні» 15 містечок і сіл отримають фінансування в розмірі до 400 тис. грн, залучивши від своїх громад як власний внесок від 200 тис. грн. Частину коштів спрямують на придбання спортивного інвентарю, частину – на заробітну плату тренера, решта піде на облаштування простору.

Олександр Пахолюк, директор Благодійного фонду «МХП-Громаді»: «Цей проєкт не лише про відкритість громад до людей з інвалідністю та ветеранів, а й про вміння домовлятися та шукати партнерів. Адже «Час діяти, Нестримні» – насамперед проєкт про партнерство та пошук співфінансування. Значна частка проєкту – внески громади та зацікавлений місцевий бізнес, депутатський корпус та проактивні жителі громади. З усіма треба домовитися, комунікувати та зацікавити ідеєю. Проте перемагає той, хто не зупиняється перед труднощами, а йде вперед. Тому ті, кого відібрали експерти, отримають не лише фінансування, а й підтримку своєї громади, бо спільно зроблена робота об’єднує як ніщо інше».

До бюджетування конкурсу долучився також Благодійний фонд імені Федора Шпига, який підтримує спортивні ініціативи й популяризує спорт серед дітей та молоді. Тож замість 10 проєктів вдалося підтримати 15.

Тетяна Волочай, Голова Ради розвитку громад Благодійного фонду «МХП-Громаді»: «На одній із зустрічей українських організацій громадянського суспільства вдалося знайти однодумців та збільшити кількість підтриманих проєктів силами ще одного фонду – Фонду імені Федора Шпига. Отже, спроможність конкурсу збільшилася, зросла також кількість адаптивних клубів, які також зі свого боку підтримає БФ «МХП-Громаді». Це вкотре доводить, що партнерство бізнесу, громади і влади – те, що дає синергію».

Андрій Ребрина, директор Державної установи «Всеукраїнський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»: «Сьогодні наша держава має бути як ніколи сильною та витривалою, і це стосується кожного українця. Такі якості можна виховати через фізичне виховання та спорт, адже вони, крім того, допомагають людям розвивати самодисципліну, наполегливість та силу волі. Це все формує здорову націю. Тому ми зацікавлені в тому, щоб спорт був доступним для всіх без винятку – хто хоче бути в русі, жити активним життям і надихати інших».

Зарахування коштів заплановане на серпень цього року, реалізація та втілення проєктів – вересень-грудень 2024-го.

Конкурс соціальних ініціатив «Час діяти, Нестримні» реалізовують Благодійний фонд «МХП – Громаді», Благодійний фонд імені Федора Шпига спільно з Державною установою «Всеукраїнський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» в рамках проєкту «Активні парки» програми Президента України у партнерстві з Міністерством молоді та спорту України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus