USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

На Волині подорожчала картопля. Яка причина

Сьогодні 07:43
На фермерському ринку у Луцьку, що на вулиці Яремчука Назарія (колишня Єршова), ціна на картоплю за тиждень зросла на 7 гривень. Нині кілограм картоплі вартує від 17 до 20 гривень.

Про це Суспільному розповів один із продавців на ринку Григорій, який продає картоплю гуртом та уроздріб.

«То тільки ще починається ціна. За тиждень часу була по 10, виросла на 7 грн на опт. Багато цього року хробака є в картоплі, то через це буде і ціна. Картопля вродила, а той хробак називається дротяник. Беруть багато: по 5-7 сіток. На зиму як сьогодні не заготовлять, то завтра вже буде більша ціна. Торік була 10, 9, 8 гривень», – сказав фермер.
До Луцька Григорій приїжджає із села Антонівка Луцького району. Має гектар землі, де вирощує кілька сортів бульби та інші овочі. Фермер розповів, що зібрали врожаю достатньо, тож частину вирішив продати.

Читати ще: Копати почали на два тижні раніше: чи вродила картопля на Волині та як триває збір

«Це голландська отака, хороший сорт, «Санта» є і червона «Роса». Зібрали, то треба продати її. Хто його знає, як далі буде», – зазначив чоловік.

Картопля вродила у людей по-різному, розповіла господиня з Городища-2 Раїса Семенюк. Зі слів жінки, цьогоріч на ділянці вродив добрий урожай, тож частину картоплі вирішила продати.
«Вирощуємо в основному для себе, а зайве продаємо. Ціна 18 грн. Вся на гурт по 18 грн, і більша, і менша. Ціна росте, бо неврожайність картоплі, спекотне літо. Картопля там, де піски, то попечена. Здебільшого на Волині вродила картопля, ті райони, де немає картоплі, через те так пішла ціна», – сказала фермерка.
Читати ще: Картопля з опіками і нові види шкідників: як аномальна спека на Волині вплинула на агрокультури

З такою ціною на бульбу, яка є на ринку зараз, враховуючи витрати на вирощування, продавати її стало вигідно, зазначив фермер із села Лаврів Луцького району Микола Денисюк. Чоловік розповів, що перед посадкою навесні обробив поле, і цього року врожаєм картоплі задоволений.
«На 10 грн є затрати, і це ще ми не рахуємо своєї робочої сили, що ми біля неї працюємо. Я думаю у виробника великого більші затрати будуть, якщо порахувати зарплату, все. Я цього року посадив її на процентів 30 менше. Так само сусіди менше садили картоплі», – зазначив чоловік.
Зростання заготівельних цін

Гуртовики пропонують 14 гривень за кілограм картоплі, розповів керівник обласного департаменту агропромислового розвитку Юрій Юрченко. З його слів, зростання ціни пов’язане з ажіотажем на ринку, зокрема попитом у південних і східних регіонах. Нині в області зібрали 60 % врожаю цієї культури, тобто понад 800 тисяч тонн.

Посадовець зазначив, що цього року в області прогнозують понад 1,2 мільйона тонн картоплі, що на рівні минулого року.
«Цього року в нас не відбулось зменшення посівних площ: гарний урожай і ми бачимо, що валовий збір буде більший, ніж торік. На сьогодні спостерігається ріст заготівельних цін на картоплю і це дасть гарну економіку для наших підприємств», – додав посадовець.

Читати ще: День поля: волинський фермер презентував 65 сортів картоплі, які виростив на селекційних ділянках

Начальник обласного департаменту агропромислового розвитку зазначив, що 99 % виробництва картоплі на Волині зосереджено в особистих селянських господарствах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Селянка Показати IP Сьогодні 08:51
Дорого? Зорати дорого, обробити тяжко,за безцінь продай, нехай садять кожен, буде дешево

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus