USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

На Волині перейменують 115 вулиць

25 Липня 2024 21:59
24 липня у Волинській військовій адміністрації відбулося підсумкове засідання робочої групи з перейменування об’єктів топоніміки в населених пунктах області.

За результатами обговорень робочої групи у Волинській області перейменують 115 топонімів (вулиці, провулки, бульвари) в 36 громадах, інформують в ОДА.

Згідно із законодавством, до 27 квітня цього року громади мали час, щоб ухвалити рішення про перейменування вулиць чи інших об’єктів топонімії населених пунктів. Ідеться про Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Відповідно до цього закону, громади мали час від 27 липня 2023 до 27 січня 2024 року на те, аби самим визначитися з новими назвами площ, вулиць і скверів. Ще три місяці (до 27 квітня 2024 року) головам громад закон надавав на можливість перейменувати вулицю або площу власним розпорядженням, оминаючи громадські обговорення і винесення рішень на сесію.
І вже опісля це зобов’язання, відповідно до закону, поклали на обласні державні адміністрації. Тож розпорядженням начальника ОВА в обласній державній адміністрації утворили робочу групу, до складу якої увійшли представники органів влади, інститутів громадянського суспільства та Українського інституту національної пам’яті.

Так, члени робочої групи розглянули пропозиції щодо назв об’єктів топоніміки у Волинській області, які надійшли для опрацювання під час електронних консультацій з громадськістю.

Читати ще: Відхід від радянщини: скільки на Волині залишилося вулиць, які треба перейменувати

Слід зауважити, що при зміні топонімів врахували рекомендації Українського інституту національної пам’яті, пропозиції та зауваження від громадськості, представників інститутів громадянського суспільства, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, наукових установ області. Також врахували норми закону про вшанування пам’яті мільйонів співвітчизників, які стали жертвами російського імперського панування в Україні.
Перелік змін та звіт про результати публічного громадського обговорення й електронних консультацій з громадськістю буде доведено до відома громадськості у спосіб, передбачений чинним законодавством України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus