USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.74

На Волині не вистачає коштів на підвищення зарплат медикам

17 Грудня 2021 08:00
З 1 січня 2022 року зарплата медичного персоналу має зрости. Проте для закладів, які не контрактуються з НСЗУ, в держбюджеті на наступний рік додаткових коштів на це не передбачили.

Про це стало йшлося під час заходу Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» HOVERLA / проєкт USAID в Україні та Асоціації міст України «Обговорення новацій податкового та бюджетного законодавства у 2021-2022 роках».

Нагадаємо, в Україні анонсоване суттєве збільшення заробітних плат медикам: лікарі мають отримувати мінімум 20 тисяч, а середній персонал – 13 тисяч. Проте, зазначив голова бюджетної комісії облради Орест Маховський, аналізуючи державний бюджет на 2022 рік, з’ясувалося, що суттєво видатки для НСЗУ не переглядали. Тому незрозуміло звідки заклади, які контрактуються зі службою здоров’я мають брати гроші на підвищення зарплат. Водночас є низка закладів охорони здоров’я, які обслуговують усіх громадян Волині, проте не мають укладених контрактів з НСЗУ, однак там теж є медичний персонал, який має отримувати вищу зарплату.

«Будинок дитини, судмедекспертиза, МСЕК, патанатомічне бюро, Центр крові – це ті заклади, які обслуговують всю громаду. Там теж є медики і середній персонал. Ситуація складна, бо на ці заклади виділили всього 58 мільйонів, хоча цього року було 110. Незрозуміло звідки брати гроші на підвищення зарплат, адже не вистачає призначень за окладами цього року», – відзначив він.

Водночас, зауважує депутат, надія на отримання додаткового ресурсу таки є, оскільки в Міністерстві охорони здоров’я є проєкт розпорядження уряду про виділення додаткових 850 мільйонів на ці заклади. Тож, зауважує він, є шанс що відтермінують ці проблеми ненадовго.

«Нові розміри зарплат мають бути розраховані з 1 січня 2022 року. Якщо у січні МОЗ і уряд оперативно спрацюють і ми отримаємо в область цей ресурс, тоді ми зможемо передбачити підвищення зарплат, бо поки о компенсаторів немає. В червні був виданий відповідний указ президента і за цих півроку в проєкті держбюджету не передбачили додаткових видатків, а лише зараз через МОЗ починати цей процес, хоч було простіше внести зміни в другому читанні», – вважає він.

Як зазначив директор департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Міністерства фінансів Олександ Корінь, такі видатки планують передбачити.

«Ресурс був збільшений для НСЗУ. І щодо закладів, які не мають також прораховувались. Вони є в МОЗі не включені як субвенція. Думаю, на початку року мають перерозподілити бюджетні призначення і обсяг субвенції на підтримку закладів охорони здоров’я має бути збільшений», – переконував він.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
патріот Показати IP 17 Грудня 2021 08:21
Ці всі проекти під егідою USAID спочатку з іншого боку розвалюють Україну та її економіку, роблять залежною, а потім жаліються, що грошей немає або беріть в нас кредити?! А люди так ведуться, слухають тих... вірять...!!!
скептик до патріот Показати IP 17 Грудня 2021 11:01
це все велике крадівництво
Анонім Показати IP 17 Грудня 2021 08:27
Пацієнти доплатять
Ну так Показати IP 17 Грудня 2021 09:05
Депутатам, і всьому їх кодлу хватає сотні тисяч в місяць мати, а то ще якимось медикам підняти зарплату... аяяяй
Анонім Показати IP 17 Грудня 2021 09:13
чому ніколи депутатам не пишуть що немає грошей для тих дармоїдів.. невже це саме найкориснііша професія?
скептик до Анонім Показати IP 17 Грудня 2021 11:01
їм ще й у конвертах доплачують
ех Показати IP 17 Грудня 2021 13:38
так хочеться щоб написали не вистачає грошей депутатам на зарплати і у них уже пів року заборгованість або рік)))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus