USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.10 41.50
  • PLN 10.46 10.64

На Волині дві сільські ради готові «відколотися» від району

26 Березня 2018 14:44
Незважаючи на непогідну весну, у Буцинському сільському будинку культури було дуже гаряче в день, коли тут відбувалося громадське обговорення ініціативи депутатів місцевої ради щодо добровільного приєднання Буцинської сільської ради до Дубівської об’єднаної територіальної громади з адміністративним центром в селі Дубове. Позиція аж ніяк не ординарна, бо Дубівська ОТГ розташована в Ковельському районі, а Буцин належить до Старовижівського. Таку ж перспективу бачать для себе й жителі сусідньої з Буцином секунської громади, що межує з обома попередніми. Отож бо, вже дві сільські ради готові відколотися від Старовижівського району, у складі якого були чимало десятків років, і прихилити голову біля сусідів.

Про те, що люди вболівають за долю рідного села, свідчило те, що на громадські слухання прийшли 130 жителів Буциня.

- Згідно із перспективним планом розвитку громад Волинської області у 2015 році, мала б бути створена Буцинська ОТГ. Але не так сталося, як гадалося, - коментує ситуацію буцинський сільський голова Петро Кошелюк. - На нашу пропозицію створити нову об’єднану громаду не пристала жодна, яку запрошували до об’єднання.

Напевне, це виявилося для буцинців повною несподіванкою. Перспективний план змінився, а на те він і план, щоб його коригувати. Натомість нині Буцинь ніби то штовхають в обійми Сереховичівської ОТГ, яку люди не вважають достатньо перспективною для їхнього села.

За багато років перебування у складі Старовижівського району у великому, історично багатому Буцині, який може похвалитися і запасом корисних копалин, зокрема піску, такого затребуваного на сучасному будівельному ринку, і рекреаційною зоною біля відомого озера Пісочного, і близькістю до міжнародної траси Ковель-Брест, іншими шляхами сполучення, у селі не збудовано ні добротної школи, ні будинку культури та дитячого садка, натомість знищено колишні бюджетоутворюючі організації, як комбікормовий завод, райсільгосптехніку, райпостач, тваринницький комплекс, що не може не зачіпати за живе місцевих мешканців. Усе це, як вважають сільчани, трапилося

через байдужість влади, зокрема районного керівництва, упродовж останніх тридцяти років, яка не приділяла населеному пункту бодай найменшої уваги.

- У нашому селі колись зародився національно-визвольний рух, 65 синів та дочок полягло за вільну Україну, 50 сімей вивезли в Сибір, під час Другої світової війни загинули 180 буцинців, - говорить Петро Кошелюк. – Тож їх нащадки мають право жити в і працювати в гідних умовах.

- А ми виживаємо, як можемо, -- виступ Тамари Котеленець звучав досить емоційно, як крик душі, в словах жінки чимало болю і разом з тим сміливості, бо висловлює не лише власну думку. – Ми боролись, щоб не відключили нам газ та світло, як могли, так заробляли і заробляємо. А тепер влада штовхає нас до Серехович. Та краще долучитися до розумного та багатого, аніж аби до кого. Тому підтримую ініціативу депутатів Буцинської сільської ради щодо добровільного приєднання до Дубівської громади. А районній владі не шкода віддавати Буцинь в інший район? – запитує наостанок жінка.

- Ми не біла пляма, як назвали нас чиновнику в одному з документів, що надійшов останнім часом у район, за те, що досі не визначилися, до кого приєднаємося, - ображено говорить жителька Буциня Оксана Дричик. – Я ніколи не назву так наше село, бо в ньому живуть працьовиті хороші люди, які не заслуговують, щоб їх так зневажали.

Неабиякий влив на рішення буцинців виявив ініціативний та компетентний голова Дубівської ОТГ Роман Троцюк, який приїхав на громадські слухання, зустрівшись перед цим і з депутатами сільської ради. Він розказав про розвиток своєї ОТГ за два роки створення, відповів на запитання присутніх. Звичайно ж, перше з них і цілком логічне, чи не будуть сільчани обділені фінансово та економічно після того, як увійдуть до складу дубівської громади, чи не закриють у селі школу та дитсадок, чи звертатиме він, як очільник об’єднаної громади, увагу на ремонт дорожнього покриття в населеному пункті. Людей зацікавили енергозберігаючі технології в Дубівській ОТГ, інвестиційний клімат та його перспективи, соціальне забезпечення, надання адміністративних послуг, грантова діяльність тощо. У свою чергу Роман Володимирович висловив захоплення Буцинською амбулаторією загальної практики сімейної медицини, якою не може похвалитися навіть громада, наближена до Ковеля.

Учасники зібрання уважно вислухали виступи голови Старовижівської районної ради Юрія Кудацького, який з повагою прийняв думки людей, заступника голови Старовижівської РДА Людмили Хомич, котра зупинилася на законодавчій базі щодо реформування територіальних громад, депутата районної ради Лариси Мазурик і приступили до голосування. Приєднання до Дубівської ОТГ підтримали 112 місцевих жителів, одна людина була проти такої пропозиції, решта - утрималися. Але такий результат не означає, що через тиждень або місяць буцинці прокинуться в новій громаді. Подальший процес реформування довготривалий, клопіткий та відповідальний. Але люди налаштовані відстоювати свою думку, попри те, що дехто вважає її хибною. Втім, це їх добровільний вибір.

Після того, як інформація про громадські слухання потрапила у соціальні мережі, вона спричинила справжній інформаційний бум: від нищівної критики до схвалення. І це можна зрозуміти, бо ніхто із жителів району не хотів би, щоб він, попри перспективу неминучої територіальної реформи у майбутньому, розвалювався просто на очах. Хто в цьому винен і що роботи? На ці запитання мали б відповісти ті районні керманичі разом із деякими сільськими головами, у кого в багатьох випадках власні амбіції переважили здоровий глузд. А критиканам рішення сільської громади хотілося б процитувати слова Вольтера: «Я не згоден з тим, що ви говорите, проте буду до останньої краплини крові захищати ваше право висловлювати вашу думку».

Наталія ЛЕГКА

Старовижівський район

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus