USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

На Волині 11-річний хлопчик обморозив руки, граючи в сніжки

10 Січня 2024 08:58
В опіковому відділенні реконструктивно-відновної хірургії Луцької клінічної лікарні прооперували 59-річну пацієнтку Руслану Максимчук з Рівненщини. Через обмороження ніг вона втратила декілька пальців і частину ступні.

Зараз у відділенні перебуває шестеро пацієнтів із діагнозом «обмороження», розповів Суспільному лікар-комбустіолог Роман Трач. З його слів, 59-річна жінка звернулася за медичною допомогою пізно.

Руслана Максимчук говорить: обмороження отримала через особисту неуважність. У приймальному відділенні, каже жінка, дізналася про те, що доведеться медикам її оперувати.

«Купила на гуманітарці сапожки замшеві, через них це й сталося. В тих сапожках ходила – ноги, думаю, мокрі. Получила пенсію, купила вино. Я не відчувала, спала можна так сказати. Не топила тиждень, не дивилася до ніг. Я скинула, ноги льодяні, кам’яні... Я в цьому сильно каюсь», – сказала пенсіонерка.
Зі слів завідувача відділення Романа Трача, загалом для пацієнтки провели два оперативні втручання.

Читати ще: Пункти незламності у Луцькому районі: як працюють та як їх знайти

«На жаль, звернулася за допомогою через тиждень часу, як отримала холодову травму. Проведено вже два оперативні втручання. Вона на етапі доліковування і в подальшому піде на реабілітацію в амбулаторні умови», – зазначив медик.
Наслідки ігор у сніжки

8 січня до опікового відділення медзакладу потрапив 11-річний Роман Матвіюк. Школяр обморозив руки. Як розповіла мама хлопця Зоя Матвіюк, спершу їх направили в лікарню в Горохові, а вже звідти – в Луцьк. Зараз, з її слів, дитині роблять перев’язки, роблять уколи та ставлять крапельниці.

Сам школяр розповів, що був у рукавицях і грав із друзями сніжки, і згодом тонкі рукавички були вже мокрі й стало холодно в руки.

Читати ще: На Волині очікують до 20 градусів морозу

«Я про те відмороження взагалі не знав, навіть не чув. Ми почали пхати в сніг руки думали що поможе, потім в холодну воду, потім в інтернеті подивилися, що треба в теплу, потім вони почали сині робитися, фіолетові», – сказав школяр.
Зі слів завідувача відділення Романа Трача, за допомогою звернулися вчасно і шанс на врятування пальців рук є, оскільки вдалося відновити циркуляцію крові. Говорить: нині школяр почувається задовільно

Що не можна робити у випадку обмороження: пояснення лікаря

Найголовніше у випадку обмороження, говорить завідувач опікового відділення Роман Трач, вчасно звернутися до медиків. З його слів, відкриті частини тіла повинні бути захищені від дії холодного повітря.

«Не можна розтирати снігом, бо додаткове пошкодження якимись кристаликами льоду. Побутує думка, якщо дитині закрити шаликом губи і ніс, то не наступить охолодження даних ділянок. Це хибне уявлення, бо під час дихання виділяється вологість і ця вологість може спричинити додаткову холодову травму», – додав лікар-комбустіолог.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus