USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

«На волах привозили цеглу»: чим живе одна з найдавніших волинських шкіл

23 Червня 2024 18:25
Власними силами всім селом будували школу. Цеглу возили волами. Тепер же учнів у Хорохоринському ліцеї Торчинської громади поменшало й невдовзі він має стати гімназією, тобто дев’ятирічкою.

Місцева школа – одна з найдавніших на Волині. Через кілька років навчальний заклад буде відзначати ювілей, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«У 2028-му будемо святкувати 100-річчя. Школа в нас старенька, але ремонт сучасний. Облаштовано укриття», – говорить директорка Хорохоринського ліцею Оксана Луцюк.

У селі мріяли мати свою школу. Почали будувати ще за Польщі.

Читати ще: Навчаються 57 дітей: у селі на Ковельщині хочуть закрити школу

«До 1937 року це була польська територія, тому будували її поляки. Розпочалося будівництво у 1926 році, а вже у 1928 році, фактично через півтора року, був перший випуск школи. Будували із цегли. Оці стіни – 60-70 сантиметрів, які не промерзають майже ніколи. Колишня цегла, яку ще робили за Польщі, привозилася із заводу з Кисилина, – пригадує староста села Хорохорин Анатолій Мельничук. – На той час не було ні тракторів, ні машин. Тому люди на волах самі привозили, самі розвантажували, самі будували цю школу. І до сьогодні стоїть. Зробили капітальний ремонт і школа виглядає не гірше за сучасні».

Із тих часів у первісному вигляді залишилися перила. Особливої атмосфери додають арки. Ну а на стінах уже слід сучасності – виставка учнівських і вчительських робіт.

«Це наші картини, наші роботи. Різні техніки. Переможці всеукраїнських конкурсів, – говорить директорка Хорохоринського ліцею Оксана Луцюк. – Я цікавилася ще з дитинства малюванням, вишивкою. Натрапила, сама освоїла техніку, навчила вчителів, і ми проводили майстеркласи для дітей».

Невдовзі виставку у школі планують розшити.
Читати ще: Малокомплектні школи на Волині: яка їх кількість та скільки можуть закрити до нового навчального року

Цьогоріч у ліцеї навчалися 73 учні. Школярів у селі поменшало. До повномасштабної війни їх нараховувалося близько 115. Загалом школа розрахована на 220 учнів. Невдовзі 10 та 11 класів тут не буде. Замість ліцею планують зробити гімназію.

«Це рішення не місцевої влади, навіть не районної. Наскільки я знаю, то є постанова Кабінету Міністрів, що школи, які не мають достатньої кількості дітей у класах, будуть реформуватися. Я вважаю, що це правильно, це не безвихідь. Тому що є одна опорна школа, яка розрахована на 600 учнів, у селищі Торчин. У нас у жодному селі громади не буде ліцеїв – усі гімназії», – пояснює староста села Хорохорин Анатолій Мельничук.

Старшокласників із Хорохорина возитимуть у Торчинський ліцей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus