USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

На Рівненщині затримали «вагнерівця», який готував диверсію на енергетичних об'єктах

15 Січня 2024 10:58
На Рівненщині СБУ затримала «вагнерівця», який готував диверсію на об’єктах енергетичної інфраструктури. Зокрема, зловмисник мав встановити GPS-трекери на важливих об’єктах, аби росіяни чітко знали, куди завдати ударів.

Про затримання диверсанта стало відомо у понеділок, 15 січня, після повідомлення прес-служби прокуратури Рівненщини, пише Zaxid.net.

За даними слідства, 11 січня цього року 34-річний громадянин Білорусі незаконно перетнув кордон України, аби за завданням свого куратора підготувати диверсію, яка б знеструмила центральні регіони держави. Зокрема, чоловік мав встановити GPS-трекери на об’єктах енергетичної інфраструктури Рівненщини, аби росіяни отримали точні координати цих об’єктів для подальшого нанесення повітряних ударів.

Читати ще: Готували диверсії на об’єктах Генштабу й Міноборони: в Україні знешкодили розконсервовану агентурно-бойову групу ФСБ

«У ході спецоперації співробітники СБУ завадили іноземцеві завершити підготовку диверсії. Чоловіка затримали на території Сарненського району Рівненщини. При собі він мав GPS-трекери та стартові пакети українського мобільного оператора. З метою конспірації своєї злочинної діяльності диверсант використовував підроблений паспорт громадянина України», – повідомляє прокуратура.

У прес-службі СБУ Рівненщини додають, що про плани агресора СБУ дізналася ще під час перебування ворожого диверсанта на території Білорусі. З того часу українська спецслужба поетапно задокументувала його дії від перетину держкордону до прибуття на місце вчинення диверсії в Україні.

«Він намагався закріпити декілька GPS-трекерів на опори ліній електропередач, що живлять Київську агломерацію. За сигналами «маячків» окупанти хотіли скоригувати прицільний удар по енергооб’єктах, у тому числі із застосуванням дронів-камікадзе типу Shahed», – зазначають в СБУ.

Білорусу вручили підозри за ч.1 ст. 14 та ч.2 ст. 113 ККУ (диверсія) та ч.1 ст. 258-3 ККУ (створення териристичної групи). Суд вже обрав йому запобіжний захід: чоловік перебуватиме від вартою. Йому загрожує мінімум 15 років тюрми, або ж довічне ув’язнення.

Додамо, що 34-річний чоловік у 2014-2017 роках був учасником кількох незаконних збройних формувань так званих «ЛНР/ДНР», у складі яких воював проти України. У 2023 році чоловік входив до артилерійського підрозділу ПВК «Вагнер» та брав участь у бойових діях проти Сил оборони України поблизу Бахмута.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Андрій Показати IP 15 Січня 2024 12:22
Дивно це якось планував встановлювати трекери на стаціонарні цілі.... трекер ставлять на рухому ціль а який сенс ставити на нерухому якщо при перебуванні на місці встановлення він і так міг надіслати ці дані дай і так ця інформація є на гугл картах ? або він щось недоговорює або.....
або Показати IP 16 Січня 2024 14:33
з нас лохів роблять

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus