USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

На Рівненщині взялися усувати наслідки «бурштинової лихоманки», але на відновлення знадобляться десятиліття

12 Травня 2023 11:43
«Чорні копачі» завдають непоправної шкоди лісам Рівненщини. У гонитві за наживою – знищили майже 5 тисяч гектарів насаджень, а на відновлення знадобиться не один десяток років.

Лісники вже взялися за відновлення понівечених ділянок – висаджують 15-сантиметрові сіянці, які мають вирости справжніми гігантами, йдеться в ТСН.

«До 30 метрів через роки. Якщо правильно саджати, то мають піти у ріст практично усі», – кажуть лісники.

На цій ділянці в понад гектар ще кілька років тому були півстолітні дерева, але незаконний видобуток бурштину все понівечив.

Те, що коїлося в ті роки на Рівненщині, охрестили бурштиновою лихоманкою. Тисячі людей як місцевих, так і різних куточків України та навіть з-за кордону з’їжджалися на клондайки незаконно видобувати сонячне каміння. Боролися за поділ територій, влаштовували перестрілки.
Цілий оперативний штаб намагався протистояти копачам, скеровували навіть силовиків з інших областей, але ліс продовжували масово нищити. «Загалом на Рівненщині пошкоджено незаконним видобутком бурштину біля 5 тисяч гектарів лісу», – каже директор поліського лісового фонду Олександр Кватирко.

На ділянку, яку розорили за місяць, треба майже 6 тисяч сіянців. Поміж колишніх лунок пораються працівники лісгоспу, прийшли й місцеві. «Колись тут добували бурштин, а тепер же треба озеленити це все і ми засаджуємо саджанцями, ці всі котловани», – розповідає місцева мешканка.

Цьогоріч у Сарненському лісовому господарстві засаджують 20 гектарів. Та пошкоджених ділянок вп’ятеро більше. «Таких ділянок у нас близько 100 гектарів, от на сьогоднішній день ми проводимо їхню інвентаризацію», – кажуть у лісовому господарстві.

«Від початку війни вперше цієї весни були 3 випадки, де вилучили в місцевих мотопомпи, в зв’язку з чим ми посилили рейдові бригади», – пояснює

Олександр Кватирко.

А ще в лісах встановили спеціальні фотопастки. Якщо ліс не пошкоджуватимуть, кажуть сарненські лісники, на засадження

сплюндрованих територій

їм знадобиться до 5 років. І ще понад півстоліття, щоб ці ділянки стали такими, як до приходу копачів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
скептик Показати IP 12 Травня 2023 12:00
тим хто кришував це - лопати в руки
Лучанин Показати IP 12 Травня 2023 12:38
"Цілий оперативний штаб намагався протистояти копачам". Треба було військових задіяти - вони зараз ще не з такими "копачами" непогано справляються. Та й взагалі, хоч хтось з тих копачів притягений до відповідальності? Понівечили природу, державна понесла збитки, а латати дірки повинні лісівнки, за кошти платників податків, бо силові структуру дарма в той час отримували зарплату.
скептик до Лучанин Показати IP 12 Травня 2023 13:11
"силові структуру дарма в той час отримували зарплату". а "премії" їм платили копачі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus