USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.70 10.84

На п’єдесталі – учасники Олімпіади: у центрі Луцька відбулися змагання зі спортивної ходьби. Фоторепортаж

22 Вересня 2024 13:26
На проспекті Волі завершилися традиційні змагання зі спортивної ходьби «Луцька десятка». Уже 18-й раз Луцьк приймав учасників з різних міст України. Старші спортсмени долали десятикілометрову дистанцію, а для юніорів траса склала п’ять кілометрів.

Організували змагання департамент молоді та спорту Луцької міської ради спільно з Федерацією легкої атлетики. Підтримку надав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

Втретє захід присвячений Заслуженому тренеру України Роману Карпюку, який започаткував «Луцьку десятку». Завітали в обласний центр Волині чимало титулованих українських скороходів, а також п’ятеро учасників Літніх Олімпійських ігор у Парижі.
Читати ще: У пам'ять про видатного тренера на луцькому «Авангарді» змагаються 130 легкоатлетів. Фото

Керівник змагань Володимир Яловик повідомив, що траса в центрі міста чотири роки тому пройшли сертифікацію за міжнародним стандартом, а тому тут можна виконувати нормативи різних розрядів.

«Луцька десятка» набуває популярності, про що свідчить участь представників України на Олімпійських іграх», – додав Володимир Яловик.
Як нагадав голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, змагання присвячені їхньому засновнику Роману Карпюку, який розвивав спорт в області.

«Роман Петрович був знаковою фігурою у волинському спорті, виховав чимало провідних спортсменів, учасників Олімпіад, чемпіонатів України. Ми вважаємо, що пам’ять про засновника змагань має жити, тому продовжуємо проводити «Луцьку десятку». Ці змагання є в календарі Олімпійського комітету України. Переконаний, що після перемоги України у війні вони стануть міжнародними», – акцентував Григорій Недопад.
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода зазначила, що «Луцька десятка» вже стала знаковою для спортивного життя міста.

«Сьогодні Луцьк приймав десятків спортсменів, які демонстрували швидкість і витривалість. Багато з них уже мають чемпіонські звання. Це додає престижу нашому місту. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» радо підтримує традиційні спортивні події, адже розвиток спорту є одним із наших пріоритетів», – наголосила Катерина Шкльода.
Читати ще: У Луцьку парком бігали 150 школярів-легкоатлетів. Фото

Першими завершили участь юніори, бо ж їхня дистанція була коротшою. Серед хлопців перемогу здобув Едуард Муравський із Любешівської ДЮСШ, серед дівчат – представниця Луцька Софія Мінчук.
У чоловіків презери довгий час йшли нога в ногу, але наприкінці вперед вирвалися представники Сумщини. За 39 хвилин 56 секунд фінішував Сергій Світличний, здобувши золоту медаль. Його 20-річний земляк, наймолодший учасник чоловічої категорії Микола Рущак отримав срібло (40 хв. 09 сек.), а бронза – у представника Волині на Олімпіаді Івана Банзерука (40 хв. 29 сек.).
«Ставив собі ціль перемогти й покращити особистий результат. Останнє, на жаль, не вдалося, бо два дні тому виступав у Литві, тому важко витримувати такий насичений графік. Але результатом задоволений. На «Луцькій десятці» я вперше, проте виступав тут на чемпіонаті України. Гарна була траса й гарне у вас місто», – прокоментував переможець серед чоловіків Сергій Світличний.
У жіночій категорії перемогу здобула бронзова призерка чемпіонату Європи Людмила Оляновська. Представниця Київщини фінішувала за 42 хвилини 47 секунд. На хвилину пізніше прийшла волинянка Марія Сахарук (43 хв. 57 сек.). А замкнула трійку лідерів Анна Шевчук з Івано-Франківська (45 хв. 30 сек). До слова, Сахарук та Оляновська брали участь у цьогорічній Олімпіаді.
Читати ще: Скільки медалей в України на Олімпіаді-2024: хто взяв золото і які призові

Як зазначила переможниця Людмила Оляновська, хоч мала напружений графік, однак це не завадило здобути перше місце.

«Після Олімпійських ігор 13 днів не одягала кросівки, а тоді вийшла на тренування. Позавчора брала участь на міжнародних змаганнях, де долала 10 кілометрів по стадіону. Учора була в дорозі, а вже сьогодні знову вийшла на дистанцію», – розповіла легкоатлетка.
На завершення переможці у спортивній ходьбі отримали пам’ятні нагороди та подарунки від партнерів змагань.

Нагадаємо, минулорічними переможцями у «Луцькій десятці» серед дорослих були волиняни Віктор Шумік та Олена Собчук.
Довідка

Роман Петрович Карпюк – український педагог та політик, доктор педагогічних наук, професор. Народився 31 січня 1964 року у с. Шклинь Волинської області. Трудову діяльність розпочав у 1984 році, був тренером-викладачем із веслування, греблі, легкої атлетики в різних спортивних організаціях Волині.

Отримав звання «Заслужений тренер України», «Почесний працівник фізичної культури і спорту України», «Відмінник освіти України». З 2014 року обіймав посаду заступника голови Волинської обласної ради. Роман Карпюк помер на 57-му році життя 9 січня 2022 року. Його серце несподівано зупинилося під час спортивних змагань із зимової риболовлі на Рівненщині.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 22 Вересня 2024 16:04
найкращi люди з-пiд Парижу
Анонім Показати IP 22 Вересня 2024 16:18
славiмо Юловика й його команду с факультета - Он последний из могикан кто прославил Guerre en Ukraine тчк l'UE prêt euros
Анонім Показати IP 22 Вересня 2024 17:25
Хто бы мог подумать, что через Яловика (преподавателя со стажем) луцьк будэ як европа
Резюме Показати IP 22 Вересня 2024 17:54
Політиканство !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus