USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.56 10.69

На півдні Африки знайшли житло комах, якому понад 30 тисяч років

9 Липня 2024 00:31
Вчені з Південно-Африканської республіки були приголомшені, виявивши заселені комахами термітники, вік яких сягає понад 30 тисяч років. Вони є найстарішими з відомих активних термітників.

Про це повідомляє Associated Press, пише Український Дощ.

Дослідники зі Стелленбоського університету встановили вік гігантських термітників, які є знаменитим елементом пейзажів посушливого регіону Намакваленд, за допомогою радіовуглецевого аналізу.

Науковці припускають, що комахи заселяють їх уже протягом 34 000 років. Тобто перші терміти з цієї колонії жили в один час із шаблезубими тиграми та кошлатими мамонтами часів Льодовикового періоду.
Читати ще: На Гаваях випустили мільйони комарів, щоб урятувати рідкісних птахів від вимирання

За словами учених, аналіз термітників не тільки продемонстрував їхній вік, а й зміг дати уявлення про колишній клімат в регіоні: у час їхнього утворення він був значно вологішим, ніж тепер.

Мешканці термітників відомі тим, що збирають гілки та іншу деревину і закопують їх глибоко в ґрунт. Саме тому, попри загальну посушливість цієї місцевості, на вершинах термітників Намакваленду, які досягають 30 метрів в ширину та 3 метри завглибшки, росте чимало рослин.

«Ми знали, що вони [термітники] старі, але не настільки», – поділилася враженнями про відкриття старша викладачка кафедри ґрунтознавства Стелленбоського університету Мікель Френсіс.

Раніше найстарішими вважали споруджені термітами тунелі в Бразилії, які утворилися близько 4000 років тому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus