USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.69

На парламентських виборах у Франції перемагають ліві сили, у кількох містах – заворушення

8 Липня 2024 08:44
За підсумками результатів другого туру дострокових парламентських виборів у Франції альянс лівих здобув перемогу, водночас друге місце отримав пропрезидентський блок, тоді як правопопулістське "Національне об'єднання" із соратниками опинився на третьому місці.

Як пише Європейська правда, про це повідомляє Reuters.

За даними міністерства внутрішніх справ країни, лівий "Народний фронт " отримав 182 місця, блок пропрезидентських сил Емманюеля Макрона "Разом" – 168, а ультраправе "Національне об'єднання" Марін Ле Пен та її союзників – 143.

Лідер "Нескореної Франції" з альянсу лівих Жан-Люк Меланшон вже заявив, що президент Емманюель Макрон повинен запросити "Новий народний фронт" керувати країною.

Голова партії Макрона Стефан Сежурне заявив, що готовий працювати з основними партіями, але виключив будь-яку угоду з політичною силою Меланшона.

Сам президент Франції заявив, що чекатиме, поки новий склад парламенту знайде якусь "структуру", щоб вирішити, яким буде його наступний крок.

Офіційні результати загалом збіглись з результатами екзитполів, які опублікували напередодні. Вони є сенсаційними, оскільки останні опитування свідчили, що "Нацоб'єднання" якщо і не отримає абсолютної більшості, то все ж стане партією з найбільшим представництвом у парламенті.

Читати ще: У Франції понад 180 кандидатів знімуться з виборів, щоб зупинити ультраправих

Нагадаємо, у першому турі "Національне об’єднання" та їхні соратники набрали найбільше голосів, зі значним відривом від пропрезидентського блоку.

Після оголошення попередніх результатів виборів та сенсаційної перемоги лівих у Парижі та інших містах Франції почалися заворушення, пише Le Figaro.
Джерело зі штаб-квартири поліції повідомляє, що 7 липня ввечері на площі Республіки в Парижі зібралося 8000 людей. Там влаштували мітинг прихильників лівого "Нового народного фронту". Водночас там же почалися зіткнення з поліцією. Банди в капюшонах відчайдушно намагалися спровокувати правоохоронців. Вони кидали вуличні меблі, палили велосипеди, запускали феєрверки та кидали каміння. У відповідь поліцейські застосували сльозогінний газ та шумові гранати.

Зіткнення відбулися на початку авеню Республіки, бульвару Вольтера та бульвару Темпл.

До слова, у Нанті та Ліоні на вулицях також зібралися люди.

Тим часом прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь заявив, що в понеділок вранці передасть президенту Емманюелю Макрону заяву про свою відставку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus