USD 41.10 41.44
  • USD 41.10 41.44
  • EUR 41.20 41.45
  • PLN 10.35 10.50

На околицях Запоріжжя знайшли кістки мамонта, яким близько 10 тисяч років

Сьогодні 00:17
Працівники Національного заповідника «Хортиця» показали знайдені на околиці Запоріжжя кістки мамонта, яким приблизно 10 тисяч років.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Наприкінці липня цього року мешканець Запоріжжя Костянтин Неліпа звернувся до заповідника з інформацією, що він знайшов великі кістки тварини на околицях Запоріжжя після падіння рівня води. Ми виїхали на місце, подивились, визначили, що це кістки когось із мамонтової фауни. Це епоха палеоліту, одразу після льодовикового періоду. Забрали їх, бо вони були на поверхні, лежали не у воді, а на суходолі, могли зруйнуватися, привезли в заповідник та почали думати, що з ними робити», – розповів в.о. завідувача відділу охорони пам’яток історії, археології та природи Національного заповідника «Хортиця» Михайло Муленко.

Було знайдено три кістки: плечову, лопатку та велику гомілкову. Всі кістки праві. Науковці зазначають, що вони щільно розташовувалися на узбережжі – в межах 5-6 метрів, що може свідчити, що це кістки однієї тварини. Крім того, це може говорити і про те, що, можливо, є продовження скелета і треба шукати ще.

«У нас немає фахівців-палеонтологів, ми – Музей історії Запорозького козацтва. Тому ми кістки помили, висушили, сфотографували і звернулися до спеціалістів – у Національний природничий музей НАН України у Києві та до спілки палеонтологів у соцмережах. Нам визначили, що це кістки представника саме мамонтової фауни. Найвірогідніше, що це «мамонт найвеличніший» або «волохатий». Той, який в мультфільмі «Льодовиковий період»», – сказав Муленко.
На території Запорізької області знахідки саме мамонтової фауни є досить одиничними. Вони дають змогу дізнатися про міграцію цих тварин, де вони мешкали.

«Роботи з пошуку решти кісток заплановані. Вони будуть проводитися із залученням гідроархеологів, все залежить від безпекової ситуації. Це унікальна природнича знахідка. Таких ще не було», – зазначають науковці.

У Національному заповіднику «Хортиця» додали, що більше ніж 100 років тому на острові знаходили кістки південного слона, але вони не збереглися після Другої світової війни.
Щодо знайдених кісток мамонта, то дві з них точно поєднуються між собою.

«Мамонт взагалі був великою твариною – 10 тонн вага і до 5 метрів висота. Передня кінцівка у мамонта більша ніж задня. Довжина плечової кістки, яку було знайдено, понад метр. Тобто вся кінцівка була понад 2,5 метра. Тож, в холці тварина була 4 метри точно», – пояснив Муленко.

Науковці планують провести так званий колагеновий тест на наявність вільного колагену в кістках, аби дізнатися, чи можливо зробити радіовуглецеве датування кісток. Якщо так, то кістки відправлять на дослідження в Європу. Після чого буде точно відомо, коли саме тварина загинула.

Науковці дали ім’я мамонту, якому належать знайдені кістки.
«В одного з членів нашої команди Іллі Малика, який брав участь у підйомі кісток, був день народження, і ми дали ім’я цьому мамонту – Ілюша», – зауважили науковці.

Знахідка залишиться у Запоріжжі, де її будуть продовжувати досліджувати. Вже 14 серпня, з нагоди Дня археолога, співробітники заповідника відкриють виставку, де будуть представлені найцікавіші за останній рік знахідки, ключовим експонатом будуть кістки мамонта.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus