USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.60 10.74

На одного військового потрібно 1,2 млн гривень. Шмигаль розповів про бюджет-2025

Сьогодні 14:23
При плануванні бюджету на 2024 рік разом з МВФ, враховувався прогноз, що війна триватиме до літа 2024 року. Через це бюджет передбачав значні витрати на військові потреби, але мобілізація та заповнення вакансій у ЗСУ вимагають додаткового фінансування.

Про це заявив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль, повідомляє РБК-Україна.

«Стосовно бюджету цього року і 2025 року. Коли ми планували бюджет 2024 спільно з МВФ, одним з прогнозів партнерів було, що війна буде тривати до літа 2024 року. Відповідно в бюджеті були заплановані військові витрати такими, якими вони зараз є. Але у нас триває мобілізація, дозаповнення вакансій в ЗСУ, це потребує більшого фінансування», – заявив він.

Він зазначив, що 500 млрд гривень – дефіцит, який потрібно покрити до кінця року.

«Ми знаємо, що фінансування кожного військового для бюджету вартує 1,2 млн гривень, відповідно коли ми добираємо людей – маємо збільшувати бюджет ЗСУ. Цифра в 500 млрд, яка озвучена і подана, – це той дефіцит, який потрібен ЗСУ до кінця цього року», – заявив Шмигаль.

За словами премʼєра, у наступному році бюджет буде враховувати нові реалії, і наразі триває дискусія з МВФ щодо подальшого фінансування. Шмигаль наголосив, що партнери не надають кошти на ЗСУ, тому фінансування здійснюється з внутрішніх ресурсів, включаючи запозичення на внутрішньому ринку та інші фінансові інструменти.

Читати ще: Замість військового збору можуть підняти інший податок: Стефанчук повідомив подробиці

«Партнери не дають кошти на ЗСУ, ми маємо фінансувати самостійно, ми знаходимо ресурси як в запозиченнях на внутрішньому ринку, так і в інших фінансових інструментах. Одним з джерел ми бачимо збільшення військового збору і питання справедливого розподілу військового збору в українському суспільстві. Це власне те, що подав Кабмін як пропозицію», – додав він.

Крім того, за словами Шмигаля, Кабмін планує отримати близько 50 млрд гривень від конфіскованих російських активів, які будуть використані як для покриття дефіциту бюджету, так і для військових потреб.

В Україні планують підвищити податки

Наприкінці літа фінансовий комітет схвалив законопроєкт, який передбачає, що бюджет у 2024 році отримає 30 млрд гривень, замість 125 млрд, які запитував Мінфін. У 2025 році заплановано 127 млрд гривень зі 340 млрд.

Згідно з проєктом, основною зміною стане підвищення військового збору з доходів громадян з 1,5% до 5%. За підрахунками Мінфіну, це принесе додаткові 27,3 млрд гривень до бюджету у 2024 році, а у 2025 році – 107,7 млрд гривень.

Також законопроєкт передбачає встановлення військового збору у розмірі 1% від доходу для платників єдиного податку ІІІ групи, зокрема ФОПів і юридичних осіб. У 2025 році це забезпечить додаткові 6,8 млрд гривень.

Однак, 3 вересня Верховна Рада не підтримала законопроєкт про збільшення податків у 2024 році на 30 млрд гривень, і документ був відправлений на повторне перше читання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Андрій Показати IP Сьогодні 14:43
тобто якщо використати ділення то число мобілізованих має становити 416 666 . А нам розказують про якусь секретність....
Ги Показати IP Сьогодні 15:12
У себе конфіскуйте.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus