USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

На Місяці виявили сліди небаченого раніше базальту

31 Грудня 2022 00:41
Вчені продовжують аналізувати зразки гірських порід, які доставив на Землю Китайський космічний апарат. Останні результати вказують на нові види гірських порід.

Як повідомляє Sience Alert, серед 1,7 кг реголіту віком 2 мільярди років – пухкого пилу та щебеню на поверхні Місяця – було виявлено сім різних типів гірських порід, пише УНІАН.

Одна з порід – це абсолютно новий тип місячного базальту, створений у той час, коли Місяць ще був вулканічно активним.

Цей реголіт є наймолодшим, доставленим з Місяця. Близько 3000 частинок розміром менше 2 міліметрів були просіяні дослідниками в пошуках доказів утворення кратерів і вулканічної активності в минулому. Як і на Землі, ці типи магматичних порід можуть розповісти геологічну історію.

За словами дослідників, три зразки відрізняються від інших. У них високий вміст титану з більшими кристалами, укладеними в склоподібну породу. Вони мають мінералогічний склад, якого раніше не зустрічали на Місяці.

«Ці фрагменти походять з частин поверхні Місяця, про які ми ще не знаємо з геологічної точки зору. Можливо, були навіть виверження вулканів, про які ми ще не знаємо», – припускають вчені.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus