USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70

На Марсі вперше знайшли водяний іній. Фото

12 Червня 2024 00:16
Вчені вперше виявили на вершинах найвищих гір Марса, які є вулканами, водяний іній. Гори в три рази перевищують Еверест і розташовані на екваторі Марса. Раніше вважалося, що водяний іній тут існувати не може. Відкриття зробили за допомогою орбітальних апаратів Trace Gas Orbiter і Mars Express Європейського космічного агентства.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature Geoscience, пише The Guardian.

У провінції Фарсіда на Марсі, яка являє собою вулканічне нагір’я в районі екватора, розташовано 12 великих вулканів. Серед них виділяється і найвища гора в Сонячній системі – гора Олімп займає площу розміром із Францію, її висота 26 км. Водяний іній було виявлено на вершині цієї гори, а також ще двох у цьому ж регіоні.

Читати ще: У США в авіакатастрофі загинув астронавт, який першим облетів Місяць

Вчені кажуть, що раніше вважалося, що утворення водяного інею на екваторі Марса неможливе через те, що тонка атмосфера планети в поєднанні з сонячним світлом підтримують відносно високі температури, як на поверхні планети, так і на вершинах гір.
Тож на Марсі відбуваються процеси, які дозволяють утворитися водяному інею навіть на екваторі.

«Це перший раз, коли ми виявили крижану воду на вершинах вулканів і вперше виявили крижану воду в екваторіальних регіонах Марса», – сказав Адомас Валантінас, планетолог з Бернського університету в Швейцарії та Університету Брауна в США.

За словами вчених, тонкий шар водяного льоду в кратерах вулканів має товщину, меншу за розмір волосини людини, і формується вночі, а потім випаровується незабаром після сходу Сонця. Але шар водяного інею вкриває величезну площу вулканів і в холодніші сезони на Марсі тут накопичується достатньо, щоб заповнити 60 олімпійських басейнів. Ця вода постійно переміщується між поверхнею та атмосферою планети протягом дня, який у холодні сезони на Марсі триває приблизно 24,5 години.

Читати ще: На Місяці виявили два раніше невідомі мінерали, яких немає на Землі

Вітри на Марсі, вважають учені, піднімаються схилами гір і переносять більше вологого повітря на вершини вулканів, де відбувається його конденсація і з’являється іній у певні сезони на Марсі.

Це відкриття може мати вирішальне значення для моделювання місцезнаходження води на Марсі і того, як відбувається її обмін між атмосферою і поверхнею Червоної планети. Це також може мати важливе значення для майбутнього дослідження Марса астронавтами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus