USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

На луцьких ринках перевіряють кавуни: чи є в них нітрати

20 Липня 2024 22:40
На луцьких ринках триває перевірка баштанних культур на вміст нітратів. Цього року сезон продажу кавунів розпочався раніше.

Про це Суспільному розповіла продавчиня одного з луцьких ринків Наталія.

Зі слів продавчині, наразі базар перенасичений баштанними з Одеської області.

«Вже потрошку беруть: і половинками, і цілими. Більш беруть кавуни, як дині. У нас була лабораторія. Перевіряли – усе добре», – запевняє Наталія.
За словами продавчині Зінаїди, раніше до Луцька привозили для продажу кавуни з Болгарії, то вони були дорожчі.

«Зараз уже привозять з Одеси, то ціна гуртова і закупна дешевша стала. І реалізація пішла набагато дешевша. Болгарський – він не має такої іскринки. Не такий водяний він, а більш насичений», – каже Зінаїда.
Продавчиня Людмила розповіла: встигла реалізувати кавуни не лише з Волині, а й з-за кордону. Зокрема з Румунії та Болгарії. Відзначає сорт «Карістан».
«Він йде такий великий, такий натуральний кавун – солодкий, соковитий. Кісточок небагато. Ціни зараз коливаються від 25 до 30 гривень за кілограм», – розповідає Людмила.

Читати ще: «Цьогоріч наїмося доброго кавуна». За скільки і які баштанні можна купити на луцьких ринках

«Не пам’ятаю, який саме, маю на увазі сорт, але купував уже. Непоганий досить був. Клімат увесь зсунувся. Раніше стає гаряче. Тому й раніше вони достигають», – каже покупець Олександр.
«Ще вони з нітратами. Не можна їсти. Вже знаю, що можна отруїтися дуже легко. У мене не було, але в онуків був такий досвід», – зазначає покупець Святослав.
Провідна лікарка регіональної лабораторії при управлінні Держпродспоживслужби Ангеліна Чорна щодня перевіряє кавуни на вміст нітратів у спеціальній лабораторії на території луцького ринку «Пасаж».
«Робимо три проби, тоді вираховуємо середнє число: скільки міліграмів на кілограм є нітратів. От я міряла кавун – 36 міліграмів на кілограм. Норма – 60. Це допустима норма нітратів», – каже Ангеліна Чорна.
Читати ще: Ягідний сезон на луцьких ринках: що продають і за якими цінами?

Зі слів завідувачки відділу Держпродспоживслужби в області Лариси Голембовської, за останні шість місяців на ринках Волині провели понад 30 тисяч досліджень на нітрати, з них більшу частину – в Луцьку.
«За ці пів року в нас не було перевищення нітратів – усе йде у межах допустимих рівнів. Якщо ж є перевищення нітратів, таку продукцію не допускаємо до реалізації, її утилізовують за рахунок власника», – зазначає Лариса Голембовська.
Фахівчиня наголошує: не варто купувати кавуни та дині на стихійних ринках і в нелегальних місцях продажу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus