USD 41.00 41.30
  • USD 41.00 41.30
  • EUR 41.10 41.40
  • PLN 10.46 10.62

На Любешівщині нагородили учасників конкурсу «З Україною в серці»

30 Березня 2018 21:54
Відзначення талановитих дітей, обговорення «чорнобильських», освітніх проблем – ці та інші питання обговорили під час зустрічей народного депутата Ірини Констанкевич з громадами Любешівського району. Про це повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

Нагородили талановитих, поспілкувалися з педагогами

А розпочала Ірина Констанкевич першу зустріч із приємної місії – разом із головою журі цього конкурсу, членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України, яка є старшим викладачем кафедри образотворчого мистецтва факультету мистецтв СНУ імені Лесі Українки, Галиною Вахрамєєвою і помічником Сергім Неймарком у залі ОНЗ «Любешівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназія» вручила дипломи, подяки і сертифікати для відвідання розважального центру «Адреналін-сіті» переможцям і учасникам першого районного етапу конкурсу українського декоративно-ужиткового мистецтва серед школярів та студентської молоді «З Україною в серці». Нардеп наголосила, що ідея щодо конкурсу виникла торік в Америці, коли спілкувалася з «українками, які хоч і живуть давно поза межами України, але серцем, душею – на Батьківщині», тож хочуть допомогти надати талановитим творчим дітям можливість проявити себе у світі. Бо ж за результатами другого обласного туру кращі роботи будуть представлені на виставках і в Луцьку, і Києві, і в США.

Під час вручення нагород нардеп щиро цікавилася, яку роботу виконала дитина, хто допомагав, що надихнуло саме на таку ідею. Разом із колегою-викладачем запрошувала вступати до СНУ, аби надалі розвивали свої здібності, в майбутньому мати спеціальність, а головне – професійно популяризували у світі автентичні ремесла волинського Полісся. Адже в тій же Європі, на яку рівняємося, кожна країна цінує своє.

Побувала Ірина Констанкевич і в молодшій школі цього закладу. Педагоги озвучили проблему, котра є для них дилемою. Зокрема, у закладі навчається більше трьохсот школярів, а місця, аби в наступному навчальному році вчити їх за стандартами держпрограми «Нова українська школа», не вистачає, так само, як і матеріальної бази. Водночас просили посприяти з ремонтом спортзалу.

Окрім того, підходили до Ірини Констанкевич жителі селища, а також ближніх сіл із тим чи іншим особистим проханням. Звернулися і деякі керівники. Наприклад, директор Любешівського технічного коледжу, аби нардеп посприяла у вирішенні питання ремонту стіни приміщення цього закладу, котра обвалилась ще влітку. Адже є рішення обласної влади про виділення коштів, проте вони так і не надходять. Начальник відділення поліції звертався щодо встановлення відеоспостереження в найбільш людних місцях у Любешові, створення поліцейської станції в селі Велика Глуша: село віддалене, а дільничний обслуговує ще й ряд інших населених пунктів.

Освітню програму зробили, а бази в селах немає

Після райцентру Ірина Мирославівна відвідала два найбільш віддалені населені пункти – Велику Глушу та Щитинь. Сільський голова подякувала Ірині Констанкевич, що віднайшла можливість приїхати до них. А також, що за її сприяння та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» на умовах співфінансування з громадою реалізовано ряд проектів: на школу та СБК придбана нова акустична система, відремонтована польова дорога, біля Будинку культури встановлена огорожа. А от батьки дякували Ірині Мирославівні за те, що допомагає у розв’язанні питання щодо стабільного забезпечення гарячим харчуванням дітей у школі. Обговорювали і питання впровадження медичної реформи, демаркації кордону з Республікою Білорусь, а також об’єднання територіальних громад, бо ж Великоглушанська сільська рада – одна з п’ятьох, які залишилася поза процесом децентралізації.

На всі запитання Ірина Констанкевич надавала відповіді, пояснювала можливі шляхи вирішення тих чи інших проблем. Після зустрічі підходили жителі села і з особистими проханнями, бідами. Попри щільний графік, парламентар кожного уважно вислуховувала, давала пояснення.

Загальні проблеми близькі жителям віддаленого села

А далі був тривалий переїзд до Щитиня. Те, що тут дорога потребує ремонту, народна обраниця мала нагоду переконатися особисто. Як озвучили сільський голова та жителі села пізніше, не тільки ця ділянка шляху перебуває у аварійному стані.

Люди дякували, що за сприяння Ірини Мирославівни за держкошти з фонду соцеконому мають чималий дитячий майданчик, у центрі села встановлена автобусна зупинка, а школа отримала п’ять новеньких комп’ютерів. І, звичайно, за те підняту тему на рівні міністерства соцполітики щодо харчування школярів.

Ірина Констанкевич розповіла, як нелегко було столичних чиновників переконати, наскільки важливо не просто компенсувати «чорнобильські» кошти, а таки повноцінно харчувати дітей, для чого готувала законопроекти, організовувала брифінги. Нардеп зазначила, що часто, коли пропонує той чи інший законопроект для покращення життя сільських жителів, депутати Верховної Ради дивуються, коли чують інформацію про шкільні вбиральні на вулиці, грубки, котрі чадять, відсутність комп’ютерної техніки по сільських ФАПах та інше, що, на жаль, залишається невеселими реаліями поліської глибинки. От і в Щитині школа потребує добудови, бо в тих умовах, котрі наразі є (депутат пересвідчилася в цьому наочно), впроваджувати нові освітні програми нереально.

Про затримку у виплаті «чорнобильських» через казначейство, оптимізацію шкіл та медичних закладів, медичну реформу розпитували люди, бідкалися, що при онкозахворюваннях нема державної підтримки, а суми ж на операції потрібні колосальні…

Обговорили і питання об’єднання територіальних громад. Бо ж у Любешів їм задалеко, а камінькаширці ще не розпочали цей процес. Проте Ірина Мирославівна й тут, як у попередньому селі, пояснила: справа вибору, з ким об’єднуватися, – за громадою, та головне – аби була економічна вигода в майбутньому для всіх, хто ввійде в ОТГ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus