USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

На китайському «штучному сонці» досягли температури вп'ятеро більшої, як на справжньому

4 Січня 2022 08:44
Згідно з державними ЗМІ Китаю, Експериментальний удосконалений надпровідний токамак (EAST) встановив новий рекорд стійких високих температур. Пропрацювавши понад 17 хвилин, він досягнув температури в 70 мільйонів градусів Цельсія – це вп'ятеро більше ніж на Сонці.

Про це повідомляє Страна з посиланням на The Independent.

Агентство «Сіньхуа» 31 грудня поінформувало, що EAST, або китайське «штучне сонце», в ході останнього експерименту досяг безперервної роботи плазми за високої температури протягом 1056 секунд, що є найтривалішим часом роботи такого роду апарату у світі. Під час експериментів було досягнуто рекордної температури.

Кінцева мета розробки пристрою штучного сонця – отримати майже ідеально чисту енергію, імітуючи природні реакції, що відбуваються всередині зірок.

«Нещодавня операція закладає міцну наукову та експериментальну основу для роботи термоядерного реактора», – сказав Гун Сяньцзу, дослідник з Інституту фізики плазми Китайської академії наук, який керував останнім експериментом.

Проект EAST, який уже коштував Китаю більш ніж 943 мільярди доларів, триватиме до червня.

Ядерний синтез рекламувався як святий Грааль виробництва чистої енергії, проте до реалізації за межами лабораторії ще далеко, попри десятиліття досліджень цієї технології.

Повторюючи фізичні процеси на Сонці, ядерні термоядерні реактори об’єднують атомні ядра, щоб генерувати величезну кількість енергії, яка може бути перетворена на електрику. Цей процес не вимагає викопного палива і не залишає по собі ніяких небезпечних відходів, на відміну від процесу ядерного поділу, що забезпечує комерційне виробництво ядерної енергії. Фізики також стверджують, що ризик екологічної катастрофи з ними набагато менший.

Група китайських реакторів надаватиме технічну підтримку іншому мегапроекту ядерного термоядерного реактора, який зараз будується у французькому Марселі. Після завершення будівництва в Марселі Міжнародний термоядерний експериментальний реактор стане найбільшим реактором у світі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
3 січня 2222 р. Показати IP 4 Січня 2022 11:50
Уже на аліекспрес є предзамовлення смартфонів з батареями на ядерному синтезі.
скептик Показати IP 4 Січня 2022 12:55
поки що керований термоядерний синтез - це космічно дороге задоволення

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus