USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.56 10.67

На Кубі стартує масштабна грошова реформа

1 Січня 2021 22:33
На Кубі в п’ятницю, 1 січня, стартує масштабна грошова реформа, покликана усунути систему з паралельним обігом двох офіційних валют і прив’язати кубинський песо до єдиного курсу.

Реформу анонсував 10 грудня президент Куби Мігель Діас-Канель, який очолює країну з жовтня 2019 року, повідомляє Корреспондент.net.

«Створено всі умови для початку упорядкування грошової системи з 1 січня 2021 року з єдиним обмінним курсом 24 кубинських песо за долар», – заявив глава держави.

Як уточнює Reuters, зміни спрямовані на те, щоб сприяти ринковим змінам економіки. За оцінками низки експертів, наявна – дуальна – система і множинні прив’язки обмінних курсів, зокрема, служили непрозорості операцій з державними субсидіями.

У зв’язку з реформою в країні очікується різке зростання цін на товари і послуги в різних сферах – починаючи з транспорту і закінчуючи електроенергією.

Куба з 1994 року мала в обігу дві офіційні валюти – кубинський песо і кубинський конвертований песо (CUC), який з моменту введення був призначений, зокрема, для заміни долара США на території країни.

Американська валюта була вилучена на тлі санкцій з боку США. Конвертованим песо могли розплачуватися, зокрема, іноземні туристи, які приїжджали в країну. Курс долара до кубинського песо становив приблизно 1:24 у той час, як конвертований CUC співвідносився з доларом як 1:1, причому цей курс залишався незмінним з часу Кубинської революції 1953-59 років.

Частину зарплати в конвертованих песо, що вважаються твердою валютою і дають низку переваг, отримували також співробітники державних установ.

Уніфікація обох кубинських валют планувалася віддавна, але економічна реформа не просувалася. Це було обумовлено передовсім страхом перед неконтрольованою гіперінфляцією.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus