USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

«На колінах просив військкома довезти дітей додому»: деталі скандалу з мобілізацією водія в Ужгороді

13 Листопада 2023 19:58
Стали відомі нові подробиці скандалу через термінову мобілізацію водія в Ужгороді, який привіз туди з Вінниці дітей на змагання з тхеквондо. Як відомо, днями вночі в хостел, де перебував водій та багато інших чоловіків, завітали представники військкомату та забрали тих, хто там перебував.

Цей випадок набув розголосу в соцмережах, деталі ТСН розповів Віталій Павловський, який є журналістом видання «РІА 20 хвилин», акредитованим кореспондентом ЗСУ та батьком одного зі спортсменів.

Напередодні Віталій Павловський оприлюднив допис, в якому розповів, як діти, які приїхали на всеукраїнські змагання, фактично залишились без водія, який мав відвезти їх додому, на Вінничину.

«У цій групі спортсменів була і моя дитина, – розповідає Віталій Павловський. – Те, що вдалось дізнатись про цей випадок: близько години ночі до готелю приїхало близько 50 людей. Це були працівники поліції та ТЦК. Всіх чоловіків, які перебували в готелі, забрали до військкомату. Відомо, що багато хто не погоджувався, вважав ці дії протиправними. Є інформація, що проти деяких застосовували фізичну силу, відібрали мобільні телефони».

За словами Віталія Павловського, водій, який перевозив спортсменів, звернувся до представників ТЦК та поліцейських зі словами, що він є єдиним водієм цієї групи юних спортсменів.

Читати ще: Дружина виїхала за кордон і вертатися не планує: волинянин відмовився від мобілізації, бо сам виховує двох дітей

«Але це не стало аргументом для них. Як наслідок – діти не мали можливості поїхати вчасно із готелю на змагання. Тренер та діти шукали по місту приватних перевізників, щоб дістатись до місця призначення».

Віталій Павловський додає, що вже згодом з’ясувалось, що розголос було піднято не одразу, бо до цього випадку водіїв відпускали після того, як з’ясовувалось, що чоловіки належать до цієї професії. Такі очікування були і цього разу, але представники ТЦК вчинили інакше.

За даними Віталія, завдяки спільним зусиллям батьків, тренера та перевізника питання транспортування дітей на змагання та додому було вирішено, незважаючи на те, що представники ТЦК за лічені хвилини все ж таки мобілізували водія.

«Ми розуміємо, що триває війна, що є втрати, що не всі мобілізовані і не стоять на військовому обліку. Але в цьому випадку ситуацію можна було вирішити, надавши водієві відстрочку на 3-5 днів. Він прохав на колінах про можливість доставити дітей додому. Слізно просив, але йому відмовили. Як батько я спілкувався з керівником ТЦК. Нагадав йому, що водій перевозив дітей. На це він, керівник ТЦК, мені відповів, що «це ми найняли перевізника, який не мав броні та не стояв на обліку у військкоматі», – каже пан Віталій.

Керівник керманича Cергій Лошак розповів, що водій Михайло, якого мобілізували, ніколи не був ухилянтом. Навпаки, в перші дні повномасштабного вторгнення Михайло сам відгукнувся евакуйовувати людей в безпечні місця.

«У цьому випадку ми вирішили питання щодо перевезення дітей. Водій наразі є мобілізованим. У нього є цивільна дружина з інвалідністю та старенька мати», – повідомив нам Сергій Лошак.

Приїхали 60 чоловіків

Журналісти розшукали водія Михайла Поліщука, якого мобілізували.

«До готелю приїхали близько 50-60 чоловік, це були працівники ТЦК та поліцейські. Я тричі прохав працівника військкомату, щоб мені дали повістку до Вінниці, пояснював, що повинен зранку везти дітей на сніданок і змагання. Мені відповіли, що це їм нецікаво. Мені навіть не дозволили зайти до свого автобуса, щоб взяти зарядний пристрій для свого телефона. Як законослухняний громадянин я пішов до буса і мене повезли до ТЦК. Наразі я є мобілізованим», – розповів нам водій Михайло Поліщук.

Що кажуть в ТЦК

Після розголосу в Закарпатському обласному ТЦК теж відреагували на це і коротко виклали свою позицію.

«Під час заходів щодо перевірки дотримання правил військового обліку та виявлення громадян, які ухиляються від мобілізації, було виявлено громадянина, який не надав інформації про перебування на військовому обліку. При уточненні військово-облікових даних з’ясувалося, що у громадянина законних підстав на відстрочку по мобілізації (які передбачені 23 статтею Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію») немає, і останній безпідставно уникає військової служби в Збройних Сил України», – повідомили в Закарпатському ТЦК.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ABC Показати IP 13 Листопада 2023 20:41
Якщо у водія є цивільна дружина з інвалідністю, то він міг би з нею одружитися, і вже мав би відстрочку по закону. Прикро, коли люди не знають про свої права, і через це потрапляють у халепу. Але ще бульш прикро за нашу державу, деяких її "слуг", які готові плювати на закони задля досягенння своїх цілей, і той напрямок, у якому ми зараз рухаємося. Він далеко не європейський.
Фіма Показати IP 13 Листопада 2023 21:32
А на Буковель воєнкоми не хочуть облаву зробити,чи фіг хто дозволить??????
Отакої Показати IP 14 Листопада 2023 07:11
Мобілізували без повістки,чи він її підписав.Щось тут не так.Немає повної інформації,тим паче не перебував на військовому обліку,то спочатку облікові дані і проходження ВЛК,а лиш потім мобілізація.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus