USD 40.90 41.27
  • USD 40.90 41.27
  • EUR 41.00 41.40
  • PLN 10.35 10.50

На Канарах другий день гасять масштабну лісову пожежу, евакуйованих вже понад чотири тисячі

16 Липня 2023 17:59
Лісова пожежа, яка в суботу розпочалася на іспанському острові Ла Пальма, що входить до Канарських островів, все ще триває.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє El Pais.

За даними супутників NASA, якими користується уряд Канарських островів, вогонь вже охопив 4675 гектарів. 400 людей працюють над ліквідацією пожежі, яка почалася в суботу вранці в районі Ель-Пінар. Полум'я проникло на територію Національного парку Табурієнте, що підтвердила Цивільна гвардія.

Наразі з муніципалітетів Тіхарафе та Пунтагорда евакуйовано 4255 осіб. Понад сто людей знайшли притулок у муніципальному павільйоні Лос-Лянос-де-Арідан, тому самому, який слугував житлом під час виверження вулкана.

Серед евакуйованих районів – астрономічна обсерваторія Роке-де-Лос-Мучачос, в якій розташований найбільший телескоп у світі.

Пізно ввечері в суботу президент Канарських островів Фернандо Клавіхо пояснив, що в другій половині дня «ненажерливість» полум'я сповільнилася, хоча вогонь продовжує виходити з-під контролю. Серед позитивних моментів президент виділив зниження температури, підвищення вологості і той факт, що вітер дме не так сильно, як очікували.

Ситуація, що склалася, змусила уряд оголосити пожежну тривогу на островах Ель Ієрро, Ла Гомера, Ла Пальма (за винятком території, що постраждала від пожежі, яка вже перебуває в стані надзвичайної ситуації), Тенеріфе та Гран Канарія. Протягом вихідних на Канарських островах сталося ще дві пожежі. Одна на Гран-Канарія, яка вже згасла, а інша на Тенеріфе, яка вже під контролем.

Минулого тижня острови пережили хвилю спеки, яка призвела до того, що в середу тут було зафіксовано найвищі температури в Іспанії. У селищах Сан-Ніколас та Сан-Бартоломе-де-Тірахана, що на Гран-Канарія, було зафіксовано 41,8 та 40,6 градусів відповідно. Острів Ла-Пальма не став винятком: у муніципалітеті Пунтагорда температура досягла 40,3 градуса.

Острів Ла Пальма (з населенням трохи більш як 75000 мешканців) є одним з найбільш густо вкритих лісами на архіпелазі. Остання велика пожежа, якої він зазнав, сталася наприкінці серпня 2020 року в муніципалітеті Ель-Пасо, всього за рік до виверження вулкана. Ця пожежа охопила територію загальною площею близько 1200 гектарів, хоча, за оцінками, згоріло 800 гектарів канарської сосни, пасовищ, чагарників і деяких виноградників, а також деякі житлові будинки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus