USD 40.90 41.30
  • USD 40.90 41.30
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

На Гнідавській гірці вшанували пам’ять 10 тисяч закатованих жертв нацизму

8 Травня 2018 16:13
У День пам’яті та примирення 8 травня відбулось урочисте покладання квітів біля пам’ятного знаку «Жертвам фашизму від громадян міста Луцька» на Гнідавській гірці.

Урочистості відбулися за участю першого заступника Луцького міського голови Григорія Недопада, представників міської ради, громадськості, учнів шкіл та вчителів, інформують на сайті міськради.

У часи Другої світової війни на Гнідавській гірці в районі вулиці Гнідавської фашисти розстрілювали військовополонених та в’язнів концтабору, про що засвідчили масові захоронення, виявлені тут в листопаді 2007 року.

У паспорті до пам’ятника «Жертвам фашизму», встановленого в 1975 році, зазначається: «На другий день окупації Луцька фашисти почали масове знищення людей. У районі вулиці Марцинкевича (сучасна Гнідавська) гітлерівські окупанти створили табір для військовополонених. Там були нелюдські умови, в результаті чого щоденно помирало від голоду і катувань 40–50, а взимку 100–200 чоловік».

Тут, на пагорбі, виявили близько дванадцяти загальних могил. Точні розміри більшості з них та кількість похованих тут солдат і досі залишаються невідомими. Лише в одній із поховальних ям виявили 370 тіл.

Ще одне джерело засвідчує, що у цьому концентраційному таборі, який має назву «Шталаг-360» у Луцьку до червня 1942 року було розстріляно та померло від голоду і хвороб 10 530 військовополонених.

«День пам’яті та примирення означає, що ми повинні пам’ятати про мир, навіть розповідаючи про наймасштабнішу війну. Наша задача – вшанувати полеглих на полях війни. Українці воювали в арміях багатьох держав, не лише Радянського союзу, але і в армії Канади – 120 тисяч українців, США – 60 тисяч українців. Нашим побратимам ми завдячуємо звільненням від фашизму. Війна проти нацистської Німеччини тривала 1418 днів і кожен день гинули люди. Кожен другий солдат радянської армії теж був українцем»,- розповів дослідник історії Андрій Свинчук.

«Ми вклоняємося пам’яті мільйонних жертв Другої світової війни, із болем згадуючи ріки людських сліз і сплюндровані життя постраждалих та їхніх родин. Сьогодні, коли сини України боронять нашу землю на сході, цей день відгукується українцям особливим болем. Пам’ятати і шанувати полеглих за мир маємо не тільки у визначені дні, а завжди», - звертаючись до присутніх, зазначив перший заступник міського голови Григорій Недопад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Носатий дядько Показати IP 8 Травня 2018 16:20
До речі, там знизу біля дороги, роками тече прорвана фекальна каналізація. Отака пам'ять про загиблих...
скептик Показати IP 10 Травня 2018 15:32
чому ніхто не згадує і не рахує загиблих в совєцьких концтаборах ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus