USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.72

На Гаваях випустили мільйони комарів, щоб урятувати рідкісних птахів від вимирання

23 Червня 2024 00:36
На Гаваях з вертольотів випускають мільйони комарів у спробі врятувати рідкісних птахів від вимирання через малярію.

Як пише The Guardian, ендемічні медоносні птахи архіпелагу – гавайські медоносці – гинуть від малярії, яку переносять комарі, вперше завезені на європейських та американських кораблях у 1800-х роках. Оскільки гавайські птахи не еволюціонували разом із пташиною малярією, у них дуже слабкий імунітет до неї.

«Тридцять три види медоносів вимерли, а багато з 17 видів, що залишилися, перебувають під загрозою зникнення, і є побоювання, що деякі з них можуть зникнути протягом року, якщо не буде вжито заходів», – пише видання.

Читати ще: Вчені вперше сфотографували пташку Prionops alberti: цей вид вважався втраченим

Так, за даними Служби національних парків, популяція одного з видів медоносів – кауакікі – скоротилася з 450 особин 2018 року до п’яти у 2023 році, а в дикій природі на острові Кауа залишився лише один птах.

Решта птахів здебільшого мешкають на висотах понад 1200-1500 метрів, де комарі з пташиним малярійним паразитом не живуть, тому що там занадто холодно. Однак у міру потепління клімату комарі переміщуються на більш високі висоти.

Який вихід знайшли екологи

Екологи використовують метод несумісних комах, який полягає в тому, щоб випускати самців комарів, які містять бактерії природного походження, що не дають вилупитися яйцям диких самок, з якими вони спарюютьс.

Щотижня вертоліт скидає на острови віддаленого архіпелагу 250 тисяч самців комарів, які містять бактерію природного походження, що діє як протизаплідний засіб. Уже випущено 10 мільйонів.

Читати ще: Допоміг Вілл Сміт: вчені відкрили новий вид гігантської анаконди

Самки комарів спаровуються лише один раз, а ідея полягає в тому, що з часом це скоротить загальну популяцію. Бактерія Wolbachia природним чином живе в більшості комах, які можуть виробляти життєздатне потомство тільки з партнерами, що мають той самий штам Wolbachia.

Цей метод був успішно використаний для скорочення популяцій комарів у Китаї та Мексиці, а програми тривають у Каліфорнії та Флориді. Ефективність цієї програми має стати очевидною влітку, коли зазвичай спостерігається бум популяцій комарів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus