USD 41.12 41.55
  • USD 41.12 41.55
  • EUR 41.15 41.60
  • PLN 10.26 10.50

На дні Індійського океану виявили залишки стародавнього континенту

3 Листопада 2023 00:33
Вчені знайшли в Індійському океані роздроблені залишки Арголанда – континенту віком 155 млн років, який завширшки був приблизно таким, як США.

Про це пишуть Букви.

«Пошук Арголанда виявився непростим завданням. Нам довелося витратити сім років на збір цієї головоломки воєдино», – прокоментували геологи у препринті дослідження, опублікованому в науковому журналі Gondwana Research.

За словами науковців, Арголанд відокремився від Австралії наприкінці юрського періоду, коли Землею ходили брахіозаври та стегозаври. Протягом тисячоліть він дрейфував у бік Південно-Східної Азії, а потім остаточно пішов під воду.

Читати ще: В Єгипті знайшли стародавню «Книгу мертвих»

При цьому на потенційне існування материка вказує, зокрема, утворення абісальної рівнини Арго.

Нідерландські геологи знайшли сліди зниклої суші у вигляді тектонічних «мегаблоків», розкиданих на дні океану і вкраплених у невеликі острови.

Як пояснили дослідники, частини континенту, який колись тягнувся на 3 тисячі миль, «приховані під зеленими джунглями значної частини Індонезії та М’янми». Відтак, використовуючи ці залишки, геологи змогли скласти докладну карту повільного руйнування Арголанда.

Водночас вчені припускають, що в пізньому тріасовому періоді материк, ймовірно, розпався на архіпелаг, частини якого згодом пішли під воду.

Учені виявили під льодом Антарктики прихований ландшафт. Пагорби та долини, порізані стародавніми річками на території розміром з Бельгію, залишаються недоторканими понад 34 мільйони років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus