USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.56 10.75

На Балі через високу температуру знебарвлення коралових рифів стає катастрофічним

6 Липня 2024 00:17
Частота масового знебарвлення коралів на рифах Балі наразі є катастрофічною.

Про це заявив індонезійський природоохоронець Ньоман Сугіарто, який вже 16 років працює для того, аби зберегти коралові рифи на острові, передає Reuters.

Зазначається, що 90% коралів, які Сугіарто вирощував на рифах біля свого села в Бондалемі, що на північному узбережжі Балі, втратили свій колір у грудні минулого року.

«Все було білим. Ми були шоковані, і, звичайно, це також негативно вплинуло на корали, які ми посадили. Це не лише природні корали», – зазначив він в інтерв’ю для видання.

Коли Сугіарто розпочав розробляти проєкти зі збереження коралів у 2008 році, йому казали, що корали можуть зберігати живі водорості, які надають їм колір, від 10 до 20 років. Проте еколог наголосив, що коралові рифи біля Бондалема знебарвилися менш ніж за 10 років. Він звинуватив у цьому підвищення температури моря, яке було спричинене зміною клімату.

Читати ще: Науковці виявили найдовший у світі кораловий риф. Відео

Відомо, що знебарвлення коралів відбувається тоді, коли корали виганяють барвисті водорості, що живуть у їхніх тканинах. Без водоростей корали стають блідими та вразливими до голоду, хвороб або смерті.

Водночас ще у квітні Національне управління океанічних та атмосферних досліджень США повідомило, що понад 54% рифів у світовому океані переживають тепловий стрес, який може призвести до знебарвлення.

У Міністерстві туризму Індонезії заявили, що площа коралових рифів в Індонезії становить близько 5,1 млн гектарів, а саме 18% від загальної кількості світових рифів.

«Знебарвлення коралів на Балі наприкінці 2023 року здебільшого було спричинене підвищенням температури моря, викликаним явищем Ель-Ніньо, яке вразило Індонезію», – пояснив радник з питань збереження морської флори та фауни в Центрі коралового трикутника Мартен Веллі.

Попри те, що індонезійські корали є стійкішими та мають тенденцію швидше відновлюватися, Веллі вважає, що цього буде недостатньо, аби протистояти підвищенню температури океану.

«Прогнозується, що знебарвлення коралів відбуватиметься частіше, через один-два роки за нинішньої температури», – підкреслив він.

Своєю чергою Сугіарто наголосив, що буде й надалі продовжувати свою кампанію зі збереження коралів. Також він шукає кошти для створення сільської громади для моніторингу незаконного вилову риби.

«Ми відчуваємо, що на нас лежить обов’язок захищати стійкість підводного життя, особливо коралів», – додав природоохоронець.

Як інформували, у Таїланді вчені вирощують в лабораторіях корали для порятунку рифів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus