USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.55
  • PLN 10.55 10.70

«Ми – теж люди, як можна з нами так поводитися?» В Луцьку обленерго і мешканці не можуть поділити відомчий будинок

25 Жовтня 2021 14:48
Між представниками компанії «Волиньобленерго» та мешканцями відомчого будинку підприємства, які проживають там понад 30 років, розгорівся спір. Компанія у зв’язку з розширенням розпочала ремонт у будинку, зокрема зняла дах. Люди ж переконані, що таким чином їх намагаються вижити з нерухомості.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності.

Як розповідає Світлана Демчук, мешканка відомчого будинку «Волиньобленерго», що на Львівській, 150, у помешканні вона прописана з 1985 року. Зараз там створено жахливі умови проживання: відкритий дах, відключений газ, а у незайнятих квартирах вибиті вікна.

«У тій організації в мене працював чоловік. На жаль, він помер. Я залишилася сама з дитиною. Це був житловий відомчий будинок, ми проживали там деякий час і потім хотіли подати документи на приватизацію. У приватизації квартири нам було відмовлено. Сказали, що там у неналежному стані комунікації. Ми з дозволу «Волиньобленерго» провели комунікації за власні кошти. У нас є відповідні документи. І нам усе одно відмовили в приватизації. Торік сказали, що продадуть помешкання за залишковою вартістю. Ми були готові до цього, але потім сказали, що в міській раді немає порядку земель. Згодом нам відмовили і в продажі», – розказує жінка.

На її думку, оскільки людей просто так підприємство виселити не може, тому розпочало ремонтні роботи.

«У серпні зняли дах, повибивали вікна, навіть нові… Дах був не такий старий, не розумію, навіщо було починати ремонт. Три місяці вже минуло, а дах відкритий, там є тільки плівка, яку зриває. Зараз опалювальний сезон, а дах відкритий. Вікна в тому будинку, де вільні квартири, вибиті. Скажіть, ми ж теж люди, як можна з нами так поводитися?» – нарікає вона.

Її сусідка додає, що заяви на житло люди писали під час прийому на роботу в обленерго, а прописка, за її словами, відбувалася згідно з чинним законодавством. Мовляв, там були і є досі будинкові книги.

Юрист «Волиньобленерго» зазначає, що споруда, збудована у 1965 році, завжди належала підприємству.

«Це – нежитлове приміщення і воно ніколи не було житлом. Воно й відповідно зареєстроване у статусі нежитлового приміщення, – каже представник підприємства. – Нам тяжко відповісти на питання, як органи державної влади у 90-х роках змогли зареєструвати людей у нежитлових приміщеннях. До речі, було відзначено факти незаконної реєстрації і кількох осіб зняли з реєстрації у цьому приміщенні. Тобто там фактично немає умов для проживання, приміщення перебуває в дуже поганому стані».

За словами юриста, у 2008 році була пропозиція перейняти будівлю в комунальну власність міста, але міська рада тоді повідомила, що перевести це приміщення в житловий фонд неможливо. З 2016 року ділянку виділено для розміщення й обслуговування виробничої бази обленерго. Ці приміщення призначені для обслуговування будівель і споруд об’єктів передання електронної та теплової енергії.

Ремонт компанія, своєю чергою, розпочала, адже у зв’язку з адмінреформою потребує більшої площі для об’єднання філій.

Депутат, голова комісії Роман Бондарук наголошує, що є люди, які проживають у цьому приміщенні вже понад 30 років і їх не можна просто викинути на вулицю.

«Ми зараз говоримо не про юридичну, а про морально-етичну складову. У нас є три сім’ї, які проживають там із 1985 року. Ми не можемо їх просто викинути на вулицю, тому що вам через адмінреформу потрібне ще одне приміщення. Має бути якесь рішення», – звертається він до представника «Волиньобленерго».

Натомість той вказує, що має відомості про те, що мешканці будинку володіють іншим житлом, хоча й заперечують це.

На комісії також відзначено, що, згідно з законодавством, приватизація здійснюється у випадку, якщо приміщення належить міській комунальній власності і є житловим. На сьогодні, оскільки згаданий будинок на вулиці Львівській, 150 не перебуває у власності територіальної громади і, відповідно до документації, є нежитловим, приватизація неможлива. Тож подальша доля приміщення залежить тільки від його власника.

Роман Бондарук урешті запропонував зустрітися з керівництвом компанії «Волиньобленерго», аби обговорити можливі варіанти розв'язання ситуації. Якщо компромісу між підприємством і мешканцями будинку досягти не вдасться, цілком імовірно, що справа дійде до суду.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus