USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.35 10.48

«Ми готуємо майбутнє нашої країни! Відбудова держави – за нашими випускниками!» Інтерв’ю з деканом факультету архітектури, будівництва та дизайну ЛНТУ

Сьогодні 09:07
«Ми спостерігаємо тенденцію до збільшення кількості бюджетних місць на наших спеціальностях. Такої кількості державних місць не мають жодні інші спеціальності в області. Багатьох фахівців у регіоні навчаємо тільки ми, тому наші випускники дуже затребувані. Майже всі студенти-четвертокурсники уже працевлаштовані», – зазначає декан факультету архітектури, будівництва та дизайну Луцького національного технічного університету Олександр Андрійчук.

ЛНТУ пишається реалізованими ініціативами, студентськими перемогами, закордонними стажуваннями та відмінним працевлаштуванням і випускників, і студентів, яких підприємці запрошують на роботу вже з третього курсу.

Із нагоди Дня будівельника, який цьогоріч в Україні відзначають 11 серпня, Олександр Андрійчук розповів Волинським Новинам про перспективи галузі, теперішню вступну кампанію, популярні спеціальності, державні гранти, студентське дозвілля, досягнення та плани.
Олександре Валентиновичу, відколи ви очолюєте факультет архітектури, будівництва та дизайну (ФАБД)? Що робили до цього?

Деканом працюю вже чотири роки, а загалом в університеті – 14. Пройшов шлях від асистента, старшого викладача, доцента, професора кафедри і до декана. Окрім роботи в університеті, співпрацював із різноманітними будівельними компаніями. Перед деканством активно провадив наукову роботу: під моїм керівництвом успішно захистили дисертації три аспіранти, і мене тоді перевели на посаду професора.

У 2021 році посаду ректора ЛНТУ обійняла Ірина Вахович – жінка, яка перевернула життя університету і зробила його осередком інновацій, змін та розвитку. Саме у її команді я був призначений на посаду декана факультету, і це стало початком надзвичайного шляху, цікавих подій, знайомств, можливостей і перспектив.
Чим особливий саме ваш факультет?

Оскільки ЛНТУ взяв собі за вектор студентоорієнтованість, то на факультеті ми передусім приділяємо увагу інтересам наших здобувачів. У нас активна студрада, відбувається багато різноманітних заходів для студентів, екскурсії, зустрічі з роботодавцями, заходи націонал-патріотичного спрямування, відкриті лекції від запрошених гостей, участь у міжнародних проєктах, можливості здобуття дуальної освіти та безліч іншого, що дозволяє нашим здобувачам набувати і професійних навичок, і певних soft skills, які допомагають нашим випускникам ставати успішними та конкурентоспроможними на ринку.

Крім того, значну увагу приділяємо якості надання освітніх послуг: наші викладачі постійно вдосконалюються, розвиваються, навчаються, переймають досвід практиків та міжнародних партнерів; ми щороку переглядаємо навчальні плани, впроваджуємо нові методи навчання, цифровізуємося та щосили намагаємося бути в тренді сучасності.
Ми з гордістю підкреслюємо, що студенти будівельних спеціальностей не лише здобувають освіту, а й безпосередньо долучаються до змін, що відбуваються з інфраструктурою ЛНТУ, його зовнішнім та внутрішнім виглядом, а також ландшафтом навколо.

Розкажіть про структуру факультету. Які спеціальності найбільш популярні серед вступників?

Найбільша цінність нашого факультету – це кадри. У нас відносно молодий колектив. Однак багато з наших викладачів мають також успішний практичний досвід. Зараз на ФАБД нараховується 72 науково-педагогічні працівники: вісім професорів, 47 доцентів, шість старших викладачів і 11 асистентів. Маю три заступники: заступник з досліджень Володимир Петрович Самчук, заступниця з молодіжної політики та профорієнтації Ольга Василівна Приступа, заступниця з партнерства Ірина Вікторівна Задорожнікова.
До складу ФАБД входять чотири кафедри: архітектури та дизайну; будівництва та цивільної інженерії; електричної інженерії; прикладної математики та механіки. Дуже популярна спеціальність – «Будівництво та цивільна інженерія» (зараз близько 500 студентів навчаються на всіх курсах на цій спеціальності). Також у лідерах – «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», «Дизайн», «Архітектура та містобудування». Відзначу, що за спеціальністю «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» студенти отримують кваліфікацію інженера-електрика. Це не електрик, який влаштовує проводку, а інженер-електрик, який розробляє проєкт забезпечення енергопостачанням промислових підприємств, забезпечує правильну технічну експлуатацію та обслуговування електропідстанцій тощо.

Наприклад, цього року ми випустили після закінчення четвертого курсу дві групи дизайнерів і дві групи будівельників, а торік набрали на перший курс п’ять груп дизайнерів і чотири групи будівельників. За чотири роки контингент студентів на факультеті зріс із 900 людей до майже 1900. Для університету це дуже круто.

Також на факультеті більшає дівчат. Минулого навчального року в нас було 485 студенток. Переважно вони навчаються на дизайні, а також – на архітектурі та містобудуванні.
Які можливості, окрім навчального процесу, пропонує факультет для студентів?

На факультеті діють студентські конструкторсько-технічні бюро, наприклад, бюро «Будівельних матеріалів і конструкцій», «Архітектурно-проєктне бюро», бюро «Комп’ютерних технологій в дизайні» та бюро «Конструювання та керування БПЛА». Студенти разом із викладачами-керівниками бюро реалізували багато проєктів. Це, зокрема, обстеження будівель, реконструкція навчальних корпусів ЛНТУ, благоустрій території університету. Працюючи в цих бюро після пар, студенти отримують реальні практичні навички.

Також, як згадував, усі викладачі ФАБД проводять екскурсії для студентів, аби ті знання, які вони отримали на лекціях, закріпити на практиці. Це ознайомлювальні візити до будівельних майданчиків чи промислових енергооб’єктів, міського та обласного управлінь містобудування, приватних архітектурних проєктних фірм і дизайн-студій, ювелірних майстерень. До того ж, організовуємо візити до іноземних університетів, наприклад, їздили зі студентами у Краківську академію мистецтв, де на той час викладачі розробляли ергономіку скафандра для NASA. Цієї весни були на стажуванні в Люблінській політехніці.
Наші студенти також мають можливість здобувати освіту в закордонних університетах за програмою «Подвійний диплом», програмою семестрового навчання. Навчання також може відбуватися у формі дуальної освіти.

Якими досягненнями факультету, зокрема студентськими, можете поділитися?

Фактично з третього курсу половина наших студентів працевлаштовані, а на четвертому працюють майже всі. Студенти мають можливість оформити вільне відвідування занять у зв’язку з офіційним працевлаштуванням. До слова, всі наші лекції є у вільному доступі для студентів на електронній навчальній платформі університету.

Наші студенти долучаються до різноманітних проєктів і конкурсів. Наприклад, минулого навчального року студенти-архітектори перемогли в Українсько-канадському конкурсі з відбудови зруйнованих міст України. Їхній проєкт був присвячений відбудові Авдіївки. Наші студенти-архітектори також перемогли в конкурсі на облаштування скверу в Луцьку. Студенти-дизайнери розробляли логотипи для міської стоматполіклініки, Волиньприродресурсу, громад області.
Наші студенти долучаються до міських ініціатив, як-от розробка комплексної схеми дорожнього руху, обстеження бомбосховищ, розроблення Стратегії розвитку Луцької громади, стратегій розвитку молоді,різноманітних конкурсів, ініційованих міською радою.

Чи змінилися підходи до навчального процесу з початку великої війни? Знаємо, що ваші випускники будуть особливо затребувані в післявоєнній відбудові нашої країни.

Нині в середньому кожна четверта дисципліна у навчальному плані – за вибором студента. Наприклад, якщо студент вчиться на будівництві та цивільній інженерії, то поза обов’язковими дисциплінами може детальніше вивчати проєктування доріг, вулиць, аеродромів або промислових будівель, ландшафтну архітектуру. Завдяки цим вибірковим дисциплінам студенти можуть сформувати свою вузьку спеціалізацію. Це дуже серйозна новація, що її було запроваджено з приходом нового керівництва.
Чи видозмінювали ми навчальний план у зв’язку з повномасштабною війною? Насправді ні, бо в нас достатньо вдало скомпоновано навчальний процес, але на рівні певних дисциплін зміни відбуваються. Наприклад, наші студенти-будівельники вивчають дисципліну, як-от обстеження і випробування будівель. Якщо, на жаль, щось руйнується чи зруйновано, можна дослідити, чи є можливість відновити об’єкт, чи доцільно його реконструювати. У нас діє спеціалізована будівельна лабораторія. До слова, цьогоріч обласна лікарня замовляла в нас обстеження корпусу під добудову, і до цього процесу ми залучили студентів-будівельників.

Постійно слідкуємо за новими нормами, рекомендаціями, вивчаємо новітні технології й впроваджуємо це в навчальний процес. Наприклад, зараз дуже актуальні вимоги щодо безбар’єрності, енергозбереження, альтернативної генерації енергії, укриттів, наявності ліфтів під час проєктування навіть двоповерхових громадських будівель.
Чи задоволені ви цьогорічною вступною кампанією?

Цьогорічна вступна компанія ще триває. Але якщо два роки тому держава виділила нам 55 державних місць на підготовку будівельників після школи, торік – 70, то цьогоріч – 77 місць. На підготовку енергетиків у 2022 році – 40 держмісць, торік – 55, а цього року – 70. Тобто бачимо, що держава на такі технічні спеціальності суттєво збільшує кількість бюджетних місць. Конкурс на ФАБД становить п’ять-сім людей на одне бюджетне місце.

Ті абітурієнти, які не пройдуть на бюджет, матимуть змогу вступити на платну форму навчання й отримати грант від держави, так?

Ті, хто не пройшов на бюджет, зможуть подати документи на контракт. Гранти цього року вводять вперше. Таке рішення, розроблене Міністерством освіти і науки, вже ухвалив Уряд. Про що йдеться? Вступники, які претендують на навчання на контракті, матимуть змогу отримати державний грант у розмірі 15 тисяч гривень для покриття частини вартості навчання на рік (якщо складено два НМТ на 150 балів і вище) або 25 тисяч гривень (якщо складено два НМТ на 170 балів і вище).
Хто ваші випускники і які в них перспективи?

Фактично всі, хто опікується в регіоні електроенергетикою, будівництвом і архітектурою, дизайном – це наші випускники. Ми запрошуємо їх на відкриті лекції до студентів, вони діляться своїми історіями успіху. Вони також часто звертаються до нас по рекомендації щодо прийняття на роботу студентів. Тобто наші випускники постійно повертаються до університету.

Щодо перспектив, то всі ми сподіваємося на якнайшвидше закінчення бойових дій та перемогу України. Дуже багато об’єктів (мостів, транспортних розв’язок, виробничих підприємств, електростанцій, лікарень, шкіл, житлових комплексів, культових споруд тощо) доведеться відбудовувати, і ринок потребуватиме професійних кадрів, саме тому ми з особливою відповідальністю ставимося до підготовки наших здобувачів, адже саме за ними – відбудова нашої держави та успішне майбутнє!
У яких напрямках плануєте розвиватися далі?

Найбільш актуальні завдання щодо освітнього процесу – успішне проходження акредитації наявних освітніх програм, оновлення вибіркових дисциплін, оновлення матеріального лабораторного обладнання. Зусиллями керівництва університету, наших випускників, викладачів і студентів факультету за останні три роки облаштували багато сучасних аудиторій. Нині триває реконструкція корпусу на Потебні, де розташовані деканат ФАБД і будівельна кафедра. Невдовзі він матиме європейський вигляд.

Ми націлені на перемогу та відбудову, саме тому ні на секунду не зупиняємося, робимо все від нас залежне і крок за кроком стаємо кращими, адже місія університетів – виховати генерацію професійних, сміливих та висококонкурентних спеціалістів. Наше гасло: непереможні, бо освічені! Такий курс і тримаємо.
Цьогоріч 11 серпня відзначаємо в Україні День будівельника. Що побажаєте колегам із нагоди професійного свята?

Насамперед переможного миру! Ставити амбітні цілі та досягати їх. Ніколи не зупинятися й постійно розвиватися, удосконалюватися. Успішних проєктів і цікавих замовлень.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА та з особистого архіву співрозмовника
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Стой там - іді сюда Показати IP Сьогодні 10:29
В університеті треба вчитися, а на підприємстві, в установі, чи будівельній організації треба працювати на основі здобутих університетських знань ! А одночасно і вчитися і працювати - то значить достеменно не знати одного і не вміти другого ! Продукуєте напівфабрикат ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus