USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Музика у маршрутках і таксі: чи дотримуються у Луцьку заборони

18 Жовтня 2022 19:41
З 7 жовтня музика у громадському транспорті заборонена. Також заборонені звуки фільмів та будь-які інші сигнали, тобто усе, окрім будь-якої інформації про поїздку.

Журналісти 12 каналу перевірили, чи діють відповідні правила у Луцьку.

Водій маршрутки Олександр каже, що почав вимикати музику ще задовго до нововведення. Могло бути увімкнене радіо, але по радіо здебільшого розмовляють, музика не грає. Він переконаний, що шансон, який полюбляють асоціювати із водіями маршруток, не грав і до початку повномасштабного вторгнення. Ніхто не жалівся та й нині пасажири увімкнути музику не просять.

А ось водій міжміської маршрутки Юрій, який також раніше вмикав лише радіо, каже, що люди жаліються на російське, хоча радіо було українським. Тепер же взагалі в маршрутці радіо немає. Заборона на шум стосується не лише водіїв, а й самих пасажирів.

«Якщо пасажир гучно вмикає музику, водій має право зупинитися та висадити такого пасажира. Музики в салоні не повинно бути», – каже юрист Артур Мартиросян.

Люди і самі підтримують нововведення, оскільки їздити спокійніше, до того ж музика у транспорті нині не на часі.
Дещо інакше це нововведення стосується під час нерегулярних пасажирських перевезень, серед яких і таксі. Транслювати її в салоні можна за згодою всіх пасажирів, однак водій таксі Сергій каже, що у салоні його авто може грала лише «Червона калина» і то зрідка. Поки триває війна, їздить в тиші.

«Всякий контингент трапляється. Буває, що просять шансон. Я просто відповідаю, що моя робота доставити з пункту А в пункт Б, а музику слухати варто в себе вдома», – говорить таксист.

Аби з’ясувати, чи усі водії так свідомі, журналісти викликали таксі, у салоні – музика. Чи влаштовує це – водій Станіслав не запитує, хоча знає про дію відповідного закону.

«Коли закон вступив в дію, я питався в людей, чи музика заважає, але вони лише дивувалися. Я їм казав, що закон такий прийнятий. Випадки, коли люди просили вимкнути музику були, трохи частіше молодь просить увімкнути свою музику, але російська ніколи не звучить», – каже водій.

Сам зізнається, що родом із росії, з країни-агресора переїхав сім років тому в пошуках кращого життя: «Зараз всі мріють втекти з росії, мріють купити український паспорт за дев’ять тисяч доларів. А в мене було законне право. Я про це дізнався в 2015 році».

З того часу він живе у Луцьку, вивчає українську і дивується, коли чує російські пісні у громадському транспорті, як ось одного разу, коли водій маршрутки увімкнув Газманова.

Відтепер у таких випадках на любителів Газманова та й загалом на музику в громадському транспорті можна скаржитися.

«У маршрутці завжди висить інформація про підприємця або фірму, яка здійснює перевезення. На цього водія можна поскаржитися підприємцю, власник підприємства має вжити заходи дисциплінарного характеру. Якщо це не допомагає, то потрібно звернутися в орган місцевого самоврядування або ж в Укртрансбезпеку. Така скарга буде ефективніша. Адже перевізника зовсім можуть зняти з маршруту або не допустити до наступних конкурсів», – наголошує юрист Артур Мартиросян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus