USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

Музика рятує: львівський піаніст зіграв для лучан свій воєнний альбом. Відео

22 Серпня 2022 19:32
Лучани першими наживо почули воєнний альбом музиканта Олексія Карпенка. Піаніст виступив у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків.

Музикант грає під сирени на львівському вокзалі, щоб подарувати людям годину спокою. Це відео облетіло увесь світ. На ньому – Олексій Карпенко, що виступає під псевдонімом Alex Pian, ідеться в сюжеті 12 каналу.

Як пригадує музикант, тоді він хотів підтримати тисячі людей, які в розпачі тікали від війни.

«Піаніно було немов острівцем відпочинку, куди люди могли приходити, відпустити все на кілька хвилин, послухати музику, заспокоїтися й діяти далі свідоміше. Музика рятує», – говорить піаніст.

Повномасштабна війна і звернення одного з найвідоміших композиторів світу стали переломним моментом у творчості музиканта, який раніше писав у стіл.

«Я повірив у себе після того і написав альбом», – зазначає Олексій Карпенко.

Із воєнним альбомом він приїхав на Волинь. Лучани стали першими слухачами творів війни в камерному форматі. Атмосфера сольного концерту в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків заворожує. У цьому альбомі війни – багато болю, ненависті, відчаю, але є й радість. Перший твір Олексій написав на другий день відкритого російського вторгнення.

«Накопичилося дуже багато емоцій. Я просто сів і почав грати. Я це записав. Там багато злості, ненависті», – зауважує музикант.
Ця музика нелегка. Потрібно думати і проживати найрізноманітніші емоції. Новим альбомом Олексій демонструє і свої емоції, і емоції багатьох українців.

Саме такі нові імена потрібно відкривати світові, говорить організаторка концерту, засновниця FeelGood Agency Тетяна Зубрик.

«Такі люди, як Alex, – це майбутнє нашого культурного життя. Ми дуже мало цьому приділяли часу. Я вважаю, що війна показала наші прогалини в культурній сфері. Тому для нас це дуже важливо: мова, культура, музика, все, що пов’язано з українізацією», – коментує вона.

Лучани, які прийшли на концерт, теж кажуть, що музика рятує.

«Ми дуже любимо фортепіано, класичну музику, тому прийшли всією родиною послухати», – ділиться відвідувачка Тетяна.

Люди переконані, що відкривати нові імена і творити рідною мовою – ще одна потужна зброя українців.

«Думаю, нам потрібно виготовляти багато своєї якісної музики, не звертати увагу на російську чи польську. Просто робити своє», – переконаний Ігор.

Усі кошти, виручені з продажу квитків, передали волонтерському штабу «Ангар» та на формування аптечок для ЗСУ від волонтерського VolWest Хабу.

Концерт відбувся за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Партнери заходу – Noble Restaurant, будівельна компанія «Інвестор» і Consulting Сenter.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus