USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.40
  • PLN 10.35 10.50

«Муніципальна няня» на Волині: особливості послуги та як її отримати

Сьогодні 09:49
Правом компенсації в межах послуги «Муніципальна няня», за якою витрати на догляд за дітьми компенсує держава, за шість місяців 2024 року на Волині скористалися 37 сімей.

Така ж кількість сімей подала заяви на відшкодування послуг доглядальниць за аналогічний період минулого року, розповіла Суспільному директорка департаменту соціальної та ветеранської політики Волинської обласної адміністрації Оксана Гобод.

Видатки з початку року на відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною на Волині становили 1,4 мільйона гривень, торік – 1,78 мільйона гривень.

Станом на кінець липня цього року компенсацію за послуги догляду за дитиною отримають лише 25 із 37 волинських сімей. Однак, зі слів посадовиці, ця кількість може змінитися в серпні-вересні через постанову Кабінету Міністрів України № 664, що набула чинності з 11 червня 2024 року.

Читати ще: Кабмін збільшив компенсацію послуги «Муніципальна няня», але скоротив кількість її отримувачів

Найбільший попит соціальна послуга для батьків та опікунів з догляду за дитиною за пів року 2024-го має в Камінь-Каширському районі – вісім сімей, де є найбільша кількість багатодітних родин в області. Оксана Гобод зазначила, що у 2019 році відшкодування в цьому районі отримали 669 сімей.

Також активно користуються «Муніципальною нянею» в місті Луцьку, зокрема цьогоріч відшкодування уже погодили для 15 сімей, а у 2019 році 477 родин компенсували витрати на доглядальниць.

«Муніципальна няня» – це послуга догляду за дитиною для підтримки батьків, опікунів дитини, дія якої поширюється на дітей ВПО, яким ще не виповнилося трьох років (за умови, що вони не мають важких хвороб), дітей до шести років, які потребують додаткового догляду, дітей до шести років, у кого один із батьків має інвалідність I чи II групи.

Зі слів директорки обласного департаменту соціальної та ветеранської політики, орієнтовний середньомісячний розмір відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років становить 7100 гривень. Держава компенсовує сім'ям за послуги доглядальниці не більш як 165 годин на місяць.

У 2019 році, відколи в Україні запрацювала соціальна програма «Муніципальна няня», компенсацію отримали 1836 сімей на Волині, додала Оксана Гобод.

7 червня Кабмін розширив категорії родин з дітьми, на яких поширюватиметься послуга «Муніципальна няня». Муніципальною нянею може бути фізична особа-підприємець чи юридична особа на спрощеній системі оподаткування, з якою сім'я уклала письмовий договір про догляд за дитиною, крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus