USD 41.05 41.45
  • USD 41.05 41.45
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Можуть заразитися люди: в оленів виявили загадкову «зомбі-хворобу»

27 Грудня 2023 06:45
У Північній Америці попередили про можливість серйозної загрози для екосистеми та здоров’я людей через загадкову «зомбі-хворобу» в оленів.

Про це пише The Guardian.

У жовтні в Єллоустонському національному парку, що на північному заході Вайомінга, помер чорнохвостий олень внаслідок хронічної хвороби, яка виснажує. Вчені висловлюють побоювання, що вона може перейти на людей.

Ця хвороба, спричинена пріонами – аномальними, трансмісивними патогенами, – таємно поширювалася Північною Америкою. При цьому першими стурбованість висловили мисливці, які помітили дивну поведінку оленів. Пріони спричиняють зміни в мозку та нервовій системі. Тварини пускають слину, стають млявими, виснаженими, спотикаються та мають характерний «порожній погляд». Ці симптоми змусили деяких назвати це «хворобою оленів-зомбі». Вона поширюється через сімейство оленячих: оленів, лосів та північних оленів. Це смертельно небезпечно, і немає відомих методів лікування чи вакцин.

За словами ветеринара Томаса Роффа, це хвороба, яка має величезні екологічні наслідки. Він заявив, що і федеральному уряду, і штату Вайомінг необхідно вжити агресивних заходів, щоб уповільнити її поширення. За його словами, ці попередження залишилися практично без уваги, і тепер наслідки виявляться на очах мільйонів людей, які відвідують парк щороку.

«Ми маємо справу з хворобою, яка незмінно смертельна, невиліковна і дуже заразна, і не існує простого способу викоренити її», – сказав доктор Корі Андерсон. – В основі занепокоєння лежить те, що ми не маємо ефективного і простого способу викорінити її ні у тварин, яких вона заражає, ні у навколишнього середовища, яке вона забруднює".

Якщо довкілля заражене, збудник надзвичайно важко викоренити. Він може зберігатися роками в бруді або на поверхнях, і вчені повідомляють, що він стійкий до дезінфікувальних засобів, формальдегіду, радіації та спалювання при температурі 600°C.

У США та Канаді хвороба привернула увагу не лише тому, що вона вражає великих тварин, а й через можливість подолати видовий бар’єр. Олені та лосі можуть заразити худобу, інших ссавців, птахів і навіть людей. Епідеміологи кажуть, що відсутність побічного випадку ще не означає, що цього не станеться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
CHALLENGER 2.5 Показати IP 27 Грудня 2023 22:58
Ви що не бачити украiнцiв вже покусали -половина зомбованi втратили здатнiсть думати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus