USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.56 10.75

Можуть «усміхатися»: вчені з’ясували, як спілкуються дельфіни

Сьогодні 00:19
Дельфіни – грайливі та допитливі тварини. До цього часу дослідникам було мало відомо про те, як вони спілкуються з іншими морськими ссавцями під час гри. Однак нове дослідження, результати якого опублікували в науковому журналі Cell, свідчить, що дельфіни-афаліни (Tursiops truncates) відкривають рот (як аналог усмішки) для спілкування під час соціальних ігор.

Здебільшого вони використовують цей вираз обличчя, перебуваючи у полі зору свого партнера по грі. Коли інші тварини, з якими грався дельфін, бачили таку «усмішку», то у 33% випадків відповідали йому тим самим, пише УП. Життя з посиланням на Science Daily та IFL Science.

Щоб дослідити, чи справді ці тварини візуально виражають свій грайливий настрій, науковці вивчали 80-годинний відеозапис з 22 дельфінами-афалінами, які перебували в неволі. При цьому вони гралися в парах, зі своїми дресирувальниками або наодинці.

Читати ще: Культурні ссавці. Вчені з'ясували, яку музику люблять слухати дельфіни

Вчені виявили, що дельфіни часто відкривають рот, граючись з іншими дельфінами, але, ймовірно, не роблять цього, коли граються з людьми або наодинці.

Дослідники зафіксували загалом більш як тисячу випадків застосування «відкритого рота», коли дельфіни гралися, і 92% з них трапилися під час взаємодії з іншим дельфіном.

«Ми виявили виразну міміку та «відкритий рот» у дельфінів-афалін. Такі сигнали неодноразово трапляються в еволюції ссавців, що свідчить про те, що візуальна комунікація відіграла вирішальну роль у формуванні складних соціальних взаємодій не тільки в дельфінів, але й у багатьох видів протягом тривалого часу», – зазначила старша авторка дослідження, біологиня Елізабетта Палагі з Пізанського університету (Італія).

Читати ще: Учені виділили 65 видів тварин, які можуть сміятися

Окрім того, дельфіни частіше «усміхалися», коли їхні обличчя були в полі зору партнера по грі – про це свідчать 89% випадків. Більше того, у 33% випадків партнер відповідав їм взаємністю і посміхався у відповідь.

«Дехто може стверджувати, що дельфіни випадково імітують «усмішку» один одного, оскільки вони часто беруть участь в одній і тій самій діяльності. Але це не пояснює, чому ймовірність імітації «відкритого рота» іншого дельфіна протягом однієї секунди в 13 разів вища, коли реципієнт насправді бачить оригінальний вираз», – розповіла Палагі.

Дослідники не записували акустичні сигнали дельфінів під час гри і кажуть, що треба провести додаткові дослідження для вивчення можливої ролі вокалізації та тактильних сигналів під час ігрової взаємодії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus