USD 41.00 41.30
  • USD 41.00 41.30
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.30 10.50

Можуть спровокувати наступну пандемію: ВООЗ оприлюднила список найнебезпечніших патогенів

6 Серпня 2024 23:02
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оновила список найнебезпечніших вірусів, бактерій і грибків, які можуть спровокувати наступну пандемію.

Він 5 серпня був оприлюднений організацією, пише Nature.

У списку є понад 30 вірусів і бактерій, включно з вірусом грипу А, вірусом денге і вірусами віспи мавп.

Дослідники пояснили, що обирали патогени на основі їхньої потенційної загрози для глобальної охорони здоров’я. Критеріями відбору були висока заразність, вірулентність та обмежений доступ до вакцин і методів лікування. У той же час експерти підкреслили, що список не буде сталим і, ймовірно, його оновлюватимуть, зважаючи на глобальні зміни, як-от зміну клімату, урбанізацію та міжнародні поїздки.

Серед більш ніж 30 пріоритетних патогенів тепер значаться групи коронавірусів, як-то Sarbecovirus (включно з SARS-CoV-2) і Merbecovirus (включно з MERS). Вірус віспи мавп також було додано після спалаху 2022 року, а вірус натуральної віспи залишається у списку через потенційне використання як біологічної зброї.

Читати ще: Який найнебезпечніший токсин на Землі: 2 кг цієї речовини може вбити все людство

До списку занесено і віруси грипу А, як-то підтип H5, що спричинив спалах серед великої рогатої худоби у США.

Серед п’яти нових бактерій – штами, що спричиняють холеру, чуму, дизентерію, діарею і пневмонію. Два віруси гризунів, що перейшли до людей, також потрапили до списку через зростання ризику передачі, пов’язаного зі зміною клімату та урбанізацією. Вірус Ніпах, який переносять кажани, також залишився у списку через його високу смертність і легке передавання тваринам.

Вірусологи вказують, що багато патогенів обмежені певними регіонами, але мають потенціал для глобального розповсюдження.

Читати ще: Науковці розповіли, скільки отрути міститься в людському тілі

Вказується, що список призначений для допомоги в розробці методів лікування, вакцин і діагностики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus