USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Можна втратити квартиру: за що будуть штрафувати ухилянтів з вересня

2 Вересня 2024 22:40
Мобілізація в Україні у вересні триває, як і дія воєнного стану. За порушення правил військового обліку призовників можуть оштрафувати або навіть посадити до в’язниці.

УНІАН розповідає, які є штрафи для ухилянтів з 1 вересня і що буде, якщо їх не сплатити.

Які є штрафи

Військовозобов’язаним можуть виписати штрафи на підставі статей Кодексу про адміністративні порушення 210 – «За порушення правил військового обліку» і 210-1 – «За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Військовозобов’язаних під час війни можуть оштрафувати за:

– не оновлення даних у ТЦК (це стосується і жінок-медиків);

– не перебування на військовому обліку на обліку за місцем проживання, роботи або навчання;

– втрату військового квитка;

– переїзд, зміну місця роботи або сімейного стану без повідомлення військкомату;

– неявку в ТЦК за повісткою;

– відмову від проходження ВЛК;

– відмову надавати будівлю, транспортний засіб та інше майно для мобілізаційних цілей і завдань.

Читати ще: У Міноборони пояснили, чи можуть ТЦК забрати у військовозобовʼязаного водійські права

На кожне порушення складається окремий протокол. Тобто, якщо чоловік не з’явився за повісткою і не повідомив військкомат про переїзд, то йому можуть виписати відразу два штрафи.

Важливо зазначити: згідно із законом, штраф за не оновлення даних не накладається, якщо інформацію про призовника можна отримати з різних державних реєстрів або від банку.

Який штраф за неявку за повісткою

Штраф за неявку в ТЦК у воєнний час за новим законом становить від 17 000 до 25 500 гривень для громадян, і від 34 000 до 59 000 гривень для юридичних осіб. Його можуть виписати заочно, тобто без присутності порушника. Дізнатися про наявність штрафу можна через сервіс Opendatabot або в застосунку Дія.

Читати ще: Повістки вручатимуть не так, як раніше. Що зміниться восени

Розмір штрафу може бути більшим за зазначену суму. Порушник зобов’язаний додатково погасити додаткові витрати, наприклад, судовий збір або складання акта обстеження майна боржника.

Кримінальна відповідальність настає, якщо чоловік пройшов ВЛК, визнаний придатним до служби і не з’явився за «бойовою» повісткою.

Що буде якщо не з’явився в ТЦК і не сплатив штраф

Багато призовників цікавиться, чи можуть відібрати квартиру за несплату штрафу від ТЦК. Така ситуація можлива тільки в разі, якщо розмір неоплачених штрафів становить понад 160 000 гривень. У такому разі житло порушника опиниться під арештом, а сума від його продажу піде на погашення боргу.

Читати ще: Чи можна військовим оскаржити рішення МСЕК. Відповідь МОЗ

За меншої суми штрафу ухилянта можуть зобов’язати погасити заборгованість за рахунок цінного майна, іноземної валюти або конфіскації транспортного засобу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus