USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Може обвалитись у будь-який момент: у селі Журавники руйнується школа

27 Квітня 2021 17:51
Школа у селі Журавники Горохівської міської громади, у якій навчається 134 учні, може у будь-який момент обвалитися. Будівельники, які 12 років тому проводили укріплення будівлі та фундаменту, дали гарантію на десять років – і цей термін уже минув.

Як розповів начальник відділу освіти, науки, культури, молоді, спорту та медицини Луцької районної ради Віктор Білик, будівля школи постійно осідає, попри укріплення, і тріщини продовжують з’являтися, йдеться на сайті Луцької райради.

«Будівельники кажуть, що споруда стоїть або на плавуні (болотиста місцевість), або є думка, що вона розташована над підземеллям, яке вело від церкви до цвинтаря», – розповів Віктор Білик.

«Школа розташовується у цьому приміщенні із 1972 року, але це пристосована будівля, яка із самого початку не передбачалася під школу. Будівля зводилася як колгоспна їдальня, кафе і була одноповерховою», – розповіла директорка школи у Журавниках Світлана Шеремета.
У минулому році на цю школу Кабінет Міністрів виділив 1 мільйон 80 тисяч гривень для облаштування внутрішніх санвузлів, бо ж школярі ще досі користуються вуличним туалетом, що через дорогу від школи.

«Ці гроші є на рахунку Горохівської міської територіальної громади, зроблена проектно-кошторисна документація, її державна експертиза. Треба оголошувати тендер на підрядника для будівництва санвузлів», – каже Віктор Білик.

Радник голови райради Юрій Ройко зауважив, що уся проблему у тому, що ця колгоспна будівля швидше за все будувалися господарським способом без дотримання будівельних вимог, а після добудови ще другого поверху, пішла тріщинами та осіданням.

Голова Луцької районної ради Олександр Омельчук, оглянувши приміщення школи, наголосив, що навіть неозброєним оком видно, що школа має нахил.

«Спеціалісти мають подивитися приміщення школи. Якщо вона осідає і тріщини стають більшими, то чи є доцільність добудовувати вбиральні і витрачати більше мільйона гривень державних коштів», – наголосив Олександр Омельчук.

До слова, через дорогу від аварійної школи у 2013 році почали будівництво нового освітнього закладу. Вже сьогодні – це місцевий довгобуд.

«На мою думку, доцільно вкладати гроші у нову школу. Якщо вдасться, то включити її до Фонду регіонального розвитку та добудувати сучасну школу у Журавниках із спортивним, актовим залом, внутрішніми санвузлами. Демографічна ситуація у селі свідчить про збільшення кількості дітей, тому треба проводити переговори із народними депутатами, обласною радою, територіальною громадою і домовитися про спільний план дій, бо так, як є зараз, бути не може, адже мова йде про безпеку дітей», – наголосив голова Луцької районної ради Олександр Омельчук.

Депутатка Луцької районної ради, голова депутатської група «За розвиток Горохівщини» Лариса Понєдєльник запропонувала вивчити доцільність будівництва санітарних вузлів у діючій школі та ситуацію із будівництвом нового навчального закладу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Клава Показати IP 27 Квітня 2021 18:09
Там є кому відповідати - нехай соплі не жують а роблять ...
дідо Показати IP 27 Квітня 2021 18:43
нема грошей на ремонт, бо гроші пішли на побудову школи в Стобихівці,де батьки дітей крадуть та пиляють ліс.
Пусти ... богу молит Показати IP 27 Квітня 2021 19:23
Там, де побудовано ото шкільне приміщення був сільський стадіон ! У Журавниках була як на ті часи непогана футбольна команда, яка грала у чемпіонаті району. А ми, як суперники, грали з ними на тому стадіоні. Потім хтось з керівництва уподобав стадіон як ділянку для будівництва школи. Після того і фубол в селі пропав, а криворукі будівельники зліпили ото, шо сьогодні маємо, яке і збудоване неякісно, і експлуатувалось погано нерадивими директорами. Була до того одна проблема, а сьогодні стало вже дві,а з перепрофільованим клубом - вже три. Через дорогу, навпроти церкви, чуть пізніше почали будувати сільський будинок культури, якого теж не зуміли і добудувати, і хоча би грамотно законсервувати - і він пощав тріщати. Прийняли рішенні зробити з нього школу, навіть укріпили про людське око, але без охорони почали розтягувати і, відповідно, і йому наступить кінець. І висновок. Шо тодішня районна влада, шо теперішня мають спільні риси : непрофесійність, безгосподарність, криворукість і відсутність відповідальності ! Отак і Україну будуємо !
Лучанка Показати IP 11 Вересня 2022 23:14
Не в 2013 почали будувати нову школу,а в 80х. Там мав бути торговий центр. А потім розпався союз і колгосп, змайже закінченого об'єкту розкрали все що можна,навіть шифер зняли і в такому стані стояла будівля до 2013го.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus