USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.56 10.67

МОЗ спростувало інформацію про виявлення в українця коронавірусу-мутанта

5 Січня 2021 18:21
Центр громадського здоров'я (ЦГЗ) спростував інформацію щодо виявлення в українця із Закарпаття, який працює в Чехії, нового мутованого штаму SARS-CoV–2, поширеного у Великій Британії.

Про це повідомила пресслужба ЦГЗ із посиланням на офіційну відповідь Національного координаційного центру із реагування на спалахи Чеської Республіки, пише OBOZREVATEL.

В документі йдеться, що в країні не виявлено жодного випадку так званого британського коронавірусу-мутанта.

«Відповідно, це доводить недостовірність інформації, яка ширилася в українських ЗМІ в грудні 2020 року, що нібито на Закарпатті в пацієнта було виявлено новий мутований штам коронавірусу, який циркулює у Великій Британії», – йдеться в повідомленні.

У центрі нагадали, що мутації вірусу можуть зафіксувати лише вчені за допомогою генетичного аналізу коронавірусу – секвенування геному. Це складний, тривалий та дорогий процес, під час якого геном вірусу розрізають на дрібні частинки й завдяки реагентам та спеціальному обладнанню вивчають і фіксують зміни.

«Пацієнту, у якого взяли зразок на секвенування, – не повідомляють усіх деталей дослідження», – наголосили в ЦГЗ.

Про нібито наявність нової варіації коронавірусу в Україні заявив наприкінці грудня лікар-інфекціоніст з Ужгорода Віктор Петров.

За його словами, це був 24-річний заробітчанин, який постійно проживав у Чеській Республіці. Він звернувся до лікаря з легкими симптомами коронавірусної інфекції під час нетривалого перебування вдома. ПЛР-тестування дало негативний результат. Чоловік повернувся на роботу до Чехії.

«Після цього ми отримали інформацію про те, що в нього була підозра на новий штам коронавірусної інфекції, і його взяли на моніторинг у Чеській Республіці», – розповів Петров.

Що відомо про новий вид коронавірусу, виявлений у Великій Британії?

Уперше нова мутація SARS-CoV-2, що дістала назву N501Y, була виявлена у графстві Кент 20 вересня.

19 грудня консультаційна рада з нових респіраторних загроз Великої Британії констатувала: новий штам вірусу поширюється з жахливою швидкістю й може виявитися на 70% заразнішим від звичайного COVID-19. Через підвищену заразність його порівняли з кором.

Із 26 грудня в країні ввели жорсткий карантин четвертого рівня, щоб стримати поширення коронавірусу, який мутував.

Через загрозу його поширення багато країн світу припинили авіасполучення із Великою Британією.

На думку фахівців ВООЗ, N501Y міг виникнути через здатність вірусу пристосовуватися до довкілля та людського організму.

На щастя, жодних доказів того, що новий «мутант» може бути більш убивчим або нечутливим до вакцини, немає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus