USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

«Моєї вини не було доведено». Фермерка-«рабовласниця» з Волині оскаржує вирок

Сьогодні 17:01
Справа про ймовірне рабовласництво на волинській фермі у всіх на вустах ще з серпня 2021 року. Тоді правоохоронці повідомляли, що власниця ферми в селі Вербаїв Луцького району Ніна Заболотських здійснювала трудову експлуатацію чоловіків і поселяла їх у хліві разом із тваринами.

У Луцькому міськрайонному суді двоє потерпілих були небагатослівними. Натомість односельчани захищали Ніну Заболотських, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Жінку виправдали за статтею 357 «Привласнення документів», бо третій потерпілий відмовився від своїх звинувачень поки справу слухали в суді. Але винною у торгівлі людьми фермерку все ж визнали. Їй дали рік умовно. До того ж Ніна Заболотських має виплатити по 20 тисяч гривень двом потерпілим – це компенсація за моральну шкоду.

Фермерка пішла в апеляцію, бо винною себе не вважає. Вона переконана: справу проти неї сфабрикували.

Читати ще: «Справу сфабрикували, щоб знищити моє господарство». Волинській «рабовласниці» винесли вирок

«Моєї вини в суді першої інстанції не було доведено. А як було проведено експертизу, зараз розкажу. Його тримали цілий тиждень з тими експертизами. Під тиском поліції це все було зроблено. Я руку на серце ложу, що в нас було все добре. Він поїхав додому, все було добре. Ми, як кажуть, були в прекрасних відносинах. Отак робить наша поліція. Прошу визнати мене невинуватою. Моєї вини немає. Я стою перед Богом і розказую правду. Ніколи нікого не обдурила, ніколи ні на кого не наговорила і нікого не била. Якби я штовхнула його, то він так мені дав би, що я ноги задерла би», – сказала Ніна Заболотських.

Ні двоє потерпілих, ні їхня захисниця у Волинський апеляційний суд не прибули.

«Їм неприємно бути в одному приміщенні разом з обвинуваченою через той психологічний тиск, який вона чинила на них протягом тих всіх років, коли вони в неї працювали. Вони відчувають дискомфорт. Коли був допит, вони з’являлися, неодноразово давали показання. В інший час прибувати в судове засідання, щоб бути присутніми, вони відмовлялися. З приводу тих повторних питань, які хоче з’ясувати захист, то питання були чіткі й потерпілі давали ствердні відповіді. «Чи платили вам гроші?» Обоє потерпілих сказали: «Ні, гроші не платили». «Чи забороняли вільне пересування?» Відповідь: «Так, забороняли», – розповів прокурор Сергій Поліщук.

Своєю чергою Ніна Заболотських запевнила: чоловікам, які допомагали їй по господарству, за роботу платила і їхнє пересування не обмежувала.

«Вони брали гроші кожен день. То були залежні люди, які курили, які хотіли випити і не хотіли допомагати. Прийшов і на шию сів. Через деякий час знову приходить. Вони в мене не були постійно. Вони приходили, щоб допомогти. Побули трошки, гроші забрали й пішли», – зазначила власниця ферми Ніна Заболотських.
Захисниця фермерки додала: їй не вдалося належним чином допитати потерпілих у суді першої інстанції. Мовляв, звинувачення базується лише на їхніх показах протягом досудового розслідування. Крім того, Євгенія Коваленко припустила, що один із потерпілих може перебувати під тиском правоохоронців.

«Стосовно нього було багато кримінальних проваджень. Захист надав суду вироки, які були винесені в цих кримінальних провадженнях. Також він неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності за насильство в сім’ї. Тому необхідно було все з’ясувати. Сторона обвинувачення заперечувала інформацію про ці кримінальні провадження, зазначала, що вони не стосуються потерпілого. Теж необхідно було з’ясувати, чи насправді він отримував ці тілесні ушкодження… Якщо під час досудового розслідування, судового розгляду стосовно особи були відкриті кримінальні провадження, то вона частково перебувала в залежності від правоохоронних органів», – наголосила захисниця обвинуваченої Євгенія Коваленко.

Колегія суддів постановила: вирок у справі Ніни Заболотських лишити без змін. Захисниця фермерки запевнила: подаватимуть касацію у Верховний суд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus