USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

Мовчазні жертви війни: на узбережжя Одещини викинуло мертвих дельфінів

8 Вересня 2024 23:36
На узбережжя Національного природного парку «Тузлівські лимани», що на Одещині, винесло дитинча дельфіна білобокого. Також поряд із нацпарком, у Грибівці, знайшли мертвого дельфіна афаліну.

Їхню загибель пов’язують із російським флотом, заявив начальник науково-дослідного відділу «Тузлівських лиманів» Іван Русєв, пише УП. Життя.

«Від ворога гинуть не тільки люди, а ще продовжують гинути найрозумніші істоти Чорного моря – дельфіни», – зазначив він.

За словами Русєва, раніше дельфінів також викидало на береги Чорного моря у Болгарії та на азовські узбережжя.

Читати ще: У Маріуполі знайшли мертвих дельфінів на пляжі: що відбувається з Азовським морем

Причиною їхньої загибелі можуть бути гідролокатори, або сонари – це засоби виявлення підводних об'єктів за допомогою акустичного випромінювання, які є на деяких російських суднах поблизу Новоросійська та окупованого Криму.
Гідролокатори створюють потужні хвилі, які негативно впливають на здоров’я тварин. Через них дельфіни отримують акустичну травму – коли вони потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, страждають їхні органи навігації та ехолокації.

«При ураженні органів навігації та слуху дельфіни не можуть застосувати ехолокацію, тобто вони стають фактично «сліпими». Втративши орієнтацію, тварини втрачають акустичний контроль над середовищем.
«Сліпі» дельфіни перебувають у стресі та паніці, не можуть орієнтуватися в просторі. У результаті вони потрапляють на усілякі перешкоди, зокрема міни, та розбиваються об скелі», – пояснив Іван Русєв.

Читати ще: Російська війна вбиває дельфінів: вчені жахнули висновками

Також постраждалі дельфіни не можуть вполювати рибу, швидко виснажуються, втрачають імунітет і стають беззахисними перед інфекціями. Зокрема йдеться про зараження морбілівірусами – рід вірусів, які можуть спровокувати, зокрема, інфекцію дихальних шляхів.
Цілком імовірно, що від хвиль сонарів та бомбардувань під час різкого спливання на поверхню у дельфінів виникає газова емболія, за якої відбувається спінювання крові та руйнуються стінки клітин і кровоносних судин, що блокує кровотік.

«Тільки знищення рашистського флоту дасть шанс дельфінам відчути полегшення життя», – додав науковець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus