USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.40 10.60

Московський патріархат з собору у Володимирі виселяють через суд

Сьогодні 13:24
Волинська обласна військова адміністрація звернулася до суду у справі Успенського собору у Володимирі. Нагадаємо, з 1 липня священники місцевої єпархії УПЦ МП мали покинути святиню через закінчення договору оренди.

Минув місяць, а в храмі досі правлять представники Московського патріархату. Нині справа – в суді, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

«Адміністрація звернулася до суду. Ми вважаємо, що це питання буде вирішено», – прокоментував голова тимчасової контрольної комісії облради Володимир Бондар.

У Господарський суд направили заяву, в якій ідеться про проблему з повернення культових споруд у власність держави.

«Волинська обласна військова адміністрація звернулася до Господарського суду Волинської області з позовною заявою про зобов’язання релігійної громади Свято-Успенського собору у Володимирі повернути Волинській обласній військовій адміністрації культові будівлі – пам’ятки архітектури національного значення, що є державною власністю, шляхом звільнення зайнятих культових будівель та підписання відповідного акта приймання», – інформувала начальниця управління інформаційної та внутрішньої політики Волинської ОВА Каріна Мариневич.

Про те, що настоятель Володимир-Волинської єпархії УПЦ МП категорично відмовився підписувати акт комісії про передачу майна пам’ятки державі, було відомо раніше. Він також намагався оскаржити в суді рішення адміністрації про розривання договору оренди у воєнний час. Господарський суд заяву єпархії повернув без розгляду на доопрацювання.

Оскільки судового процесу немає, то з нелегальним перебуванням священників МП потрібно розбиратися, наголосив Володимир Бондар. Нещодавно в стінах Волиньради вкотре засідала комісія за участі депутатів різних фракцій. Були і представники ОВА, і правоохоронці. Радилися, як дотриматися закону і не втратити час.
Читати ще: Не в ПЦУ і не планують: що кажуть про церковне питання волинські священники з УПЦ МП

«Ми перебуваємо в стані війни з державою-агресором, а релігійна організація, центром із керівництвом якої є структури, розташовані в цій державі, сьогодні на тих чи тих умовах володіє храмами, нашими національними святинями. Цього допускати ніяк неможливо», – сказав Володимир Бондар.

За його словами, влада переживає, щоб у Свято-Успенському соборі, пам’ятці ХІІ століття національного значення, не сталося так, як у Почаївській лаврі, де зникла значна частина ікон.

«Договір розірвано, а в цій установі перебувають незрозумілі люди, тому є небезпека, що можуть зникати дуже цінні речі історичного характеру», – зазначив Володимир Бондар.

Саме тому комісія підготувала відповідне звернення до правоохоронців. Ще раніше звучала пропозиція опечатати собор.

На думку Володимира Бондаря, володимирський собор – перший камінь спотикання на Волині. У обласній раді думатимуть, як зробити так, щоб змусити представників МП, які нині працюють у храмах, дотримуватися українського закону і виселятися, коли закінчується термін договору оренди. Вивчатимуть ситуацію по кожній церкві. Сподіваються, що допоможе і звернення про виселення єпархії з комплексу споруд Успенського собору, яке спрямував в Офіс Президента, до Уряду, в СБУ та в МВС народний депутат Ігор Гузь. Його звернення підтримали ще 18 народних обранців.

Питання про заборону УПЦ МП, яка є рукою Російської православної церкви, – ще досі на рівні законопроєкту. Після того як наприкінці липня частина депутатів заблокували трибуну парламенту, вимагаючи негайного розгляду, більшість вирішила зробити перерву.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Ха-ха-ха Показати IP Сьогодні 13:38
Звідти і мітинг біля ТЦК у Ковелі. Потрібно заборонити МП в Україні.
Анонім до Ха-ха-ха Показати IP Сьогодні 15:08
Якщо це стьоб, то доречний
Андрій Показати IP Сьогодні 13:54
Боже прости їх, бо вони не знають що творять!
Ads до Андрій Показати IP Сьогодні 15:20
ти про московських чортів у рясах?
Андрій Показати IP Сьогодні 13:57
Слава Богу за все!
Кюнтслер Показати IP Сьогодні 14:15
От хто хто,а Мп в Україні якраз і знають що роблять.
. Показати IP Сьогодні 14:41
виселити їх з України, на скрепну родіну.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus