USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.50 10.72

Молоко за вісім гривень: реалії господарювання волинян на власній землі

6 Липня 2024 20:42
Григорій Лисеюк – тато п’ятьох дітей, фермер-одноосібник. Розповідає, що до господарства залучена вся родина.

«Кількість молока залежить від корму. Чим більше їжі, тим більше молока. Кажуть, що молоко в корови на язику. В нас було п’ять-шість корів. У сезон, за рік, маючи три хороших корови до 100 тисяч можна заробити», – говорить тато фермера-одноосібника Анатолій Лисеюк. Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Мама фермера одноосібника Галина, яка саме повернулася з поля, де випасаються корови, розповідає: «Тримаємо три корівки, свиней багато, є маленькі поросята».

Нагодувати все поголів’я родини Лисеюків – ще той квест. Сім гектарів землі – саме стільки потрібно, аби тримати таке господарство. Додайте до цього ще й техніку.

«Щоб почати, то, напевно, треба з пів мільйона. Але почалася війна і ціни зовсім інші стали. Немає стабільності в державі. Уже так не виходить із землі й потрібно шукати ще якісь доходи. Ми мусимо поїхати в Польщу. Поки ми в Польщі, тут господарюють батьки. Але як кажуть, гуртом легше», – зазначає фермер Григорій Лисеюк.

Читати ще: Гусенят не буде? Через атаки РФ волинський фермер може втратити бізнес, в який вклав 10 років праці

Отож, поради фермера початківцям наступні: «Думаю, потрібна впевненість, що ти хочеш саме цим займатися. І на землі потрібно працювати цілодобово».

А ще – залучайте дітей і виховуйте в них любов до праці.

«Якщо ми платили 200-300 гривень за воду, то тепер 900 гривень. Для села такі гроші – це дуже багато. Плюс світло 2000 гривень. До 4000 гривень іде на комунальні послуги», – говорить фермер-одноосібник Григорій Лисенюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 6 Липня 2024 22:16
Три корови до 100 тисяч. Помилився, то не заробіток, а витрати.
Олександр Показати IP 7 Липня 2024 16:47
Горба і грижу на худобі і городах заробиш, порахувати скільки все коштує то і мільйона не хватить

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus