USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.58

Модернізація геомагнітної обсерваторії зробила станцію «Вернадський» унікальною в Антарктиці

6 Червня 2024 00:18
Українські науковці модернізували геомагнітну обсерваторію на антарктичній станції «Вернадський».

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

«Українські вчені модернізували геомагнітну обсерваторію на станції «Академік Вернадський»: тепер вона єдина в Антарктиці може передавати надточні односекундні дані геомагнітних спостережень у новому форматі», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, встановлено нову магнітоваріаційну станцію та налаштовано безперервну передачу даних з неї. Тепер на «Вернадському» працюють дві такі нові станції (попередня встановлена 2021-го).

Читати ще: «Котяче нашестя»: українські полярники показали морських котиків в Антарктиці

Також запрацював новий промисловий комп’ютер, що обслуговує протонний магнітометр GSM-90, та оновлено канали передавання даних.

Крім цього, модернізовано систему енергозабезпечення обсерваторії. Зараз апаратура АІА може працювати в автономному режимі понад дві доби, а до модернізації – не більш як дві години.

Зазначається що дані спостережень надходять до міжнародної мережі INTERMAGNET, яка об’єднує 106 найкращих обсерваторій планети із 43 країн. Цю інформацію використовують як науковці, що проводять фундаментальні дослідження, так і різні організації для практичних цілей: потреб навігації, пошуку корисних копалин тощо.

Читати ще: Біля станції «Академік Вернадський» нарахували рекордну кількість субантарктичних пінгвінів. Це свідчить про зміни клімату

Як зазначили в НАНЦ, українська антарктична геомагнітна обсерваторія «Аргентинські острови» (АІА) входить до INTERMAGNET з 2004 року. А спостереження за змінами магнітного поля Землі на ній почали 1954-го британські вчені на тоді ще станції «Фарадей». Після передавання станції Україні (1996 р.) наша держава взяла на себе зобов’язання продовжити ці дослідження.

Таким чином, обсерваторія АІА має один із найдовших рядів безперервних спостережень за магнітним полем Землі. Це надзвичайно важливо, адже дозволяє відстежувати зміни у магнітному полі протягом різних періодів.

Зараз українська обсерваторія працює на найвищому світовому рівні й готує односекундні дані в новому форматі. Це роблять лише 11 обсерваторій мережі INTERMAGNET. Такі дані дуже цінні для аналізу швидкоплинних процесів та їх описів і широко застосовуються для супутникових досліджень, прогнозів космічної погоди та геомагнітних бур.

Зокрема, на початку травня АІА зафіксувала найпотужнішу магнітну бурю за останні 165 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Шо Показати IP 6 Червня 2024 04:48
Антарктика це все круто. Може б в Україні щось "модернізували", аби максимум за третій рік війни захистити ГЕС і тд., всю енергоінфраструктуру. А ще Україна має мільйони доларів для вивчення пінгвінів в океанах і морях, а на захист життя людей в Україні нема, просимо по світу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus