USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Мобілізований учитель із Волині хоче відсудити шкільну зарплату

1 Листопада 2023 22:10
Мобілізований учитель фізкультури хоче відсудити виплату середньомісячного заробітку в навчальному закладі. Вважає, що поки воює на фронті, йому незаконно припинили виплачувати зарплату в ліцеї.

Чоловік із Ківерців став на захист держави ще з квітня 2022 року, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Сам педагог до суду, звісно, не прийшов. Його представниця каже, що чоловік зараз на передовій і на зв’язок виходить дуже рідко. Ківерцівський суд відмовив йому в задоволенні позову. А от що вирішив Волинський апеляційний суд?

Чоловік працював учителем фізкультури в школі № 4. З квітня 2022 року він на фронті. За вчителем зберігали його місце роботи і, як розповіла його представниця, кілька місяців виплачували зарплату.

Згодом зарплатня перестала надходити на картку, адже в липні 2022 року в Кодекс законів про працю було внесено відповідні зміни й виключено норму про збереження роботодавцем середнього заробітку призваним до війська працівникам. Тому мобілізований учитель вирішив звернутися до суду.

«Очевидно, там є дуже багато інших захисників України. Наприклад, захисник, який працював до мобілізації слюсарем на заводі. І виходить, що він не має права на збереження заробітку, а ваш довіритель – має. Чи це справедливо?» – зауважила суддя Волинського апеляційного суду Алла Карпук.

«Я вважаю, що і слюсар, і педагогічний працівник мають право на збереження свого середнього заробітку. Тобто, всі мобілізовані повинні перебувати в рівних умовах», – відповіла їй представниця мобілізованого вчителя Даря Шевчук.

Вона посилається на лист Міністерства освіти. Додала, що Міносвіти видало документ уже після змін у Кодексі законів про працю.

«Було наголошено, що за педагогічними працівниками, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, зберігається їхній середній заробіток. Крім того, постанова Верховного суду від 9 вересня 2020 року констатувала, що за загальним правилом пріоритетними є норми спеціального законодавства, а трудове законодавство підлягає застосуванню лише в тому випадку, якщо відсутні спеціальні норми і правила до врегулювання спірних правовідносин», – зауважила Дар’я Шевчук.

За її словами, два тижні тому Верховний суд України розглянув подібну справу і став на сторону педагога.

Представники ківерцівського ліцею до суду не прийшли.
«До 19.07.2022 правовідносини, врегульовані спеціальним законом, відповідали тим правовідносинам, які були врегульовані, зокрема, Кодексом законів про працю? Відповідали. Зміни внесені в загальне законодавство. Але ви вважаєте, що все одно в такому випадку норми спеціального закону повинні лишатися незмінними, незалежно від того, що до загального трудового законодавства внесені зміни», – звернулася до представниці мобілізованого вчителя суддя Волинського апеляційного суду Оксана Здрилюк.

Урешті колегія суддів вирішила скаргу мобілізованого ківерцівського педагога залишити без задоволення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Зарплата Показати IP 1 Листопада 2023 22:21
100% правильно.
До зарплати Показати IP 2 Листопада 2023 07:06
Ото нехватчик іще ВЧИТЕЛЬ мабудь друг ковальчука
Волиняка Показати IP 3 Листопада 2023 07:17
"Представники ківерцівського ліцею до суду не прийшли." Ну а що від них залежить?? Як вони могли вплинути на рішення суду? І взагалі при чому тут вони?Просто посидіти?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus