USD 41.00 41.30
  • USD 41.00 41.30
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.30 10.50

Мобілізація по-новому: чи повинні українці з інвалідністю проходити ВЛК

Сьогодні 06:17
Після того, як набув чинності новий закон про мобілізацію, час від часу постає питання про те, чи повинні українці, які мають інвалідність або які отримали її після 24 лютого 2022 року, повторно проходити медичний огляд чи військово-лікарську комісію (ВЛК).

Ситуацію в коментарі для ТСН роз’яснили в територіальному центрі комплектування (ТЦК) та адвокати Катерина Аніщенко і Роман Сімутін, які спеціалізуються зокрема і в питаннях мобілізації.

«Наявність посвідчення про інвалідність саме по собі дає право на відстрочку», – коротко відповіли в одному з районних ТЦК Києва, де ми запитали про те, чи потрібно особам з інвалідністю (якщо вона отримана після 24 лютого 2022 року) проходити ВЛК.

Читати ще: Скільки разів на рік потрібно проходити ВЛК під час воєнного стану

Своєю чергою, адвокатка Катерина Аніщенко так прокоментувала ситуацію: «Дуже розпливчато прописано те, що в разі сумнівів в інвалідності людину можуть направити на ВЛК. ВЛК і МСЕК – це дві різні комісії. Остання дає групу інвалідності, ВЛК – це військово-лікарська комісія. Остання не може визначати ступінь втрати працездатності. Що робити людям, які мають інвалідність? Я вважаю, що людям, які мають групу інвалідності (2 або 3), не треба йти на ВЛК, тому що є постанова Кабміна, в якій зазначено, що особа, яка має право на відстрочку від мобілізації або не підлягає мобілізації, не повинна проходити ВЛК. Змін до цієї постанови внесено не було».

Та додає: «Якщо у військовозобов’язаного взагалі немає військового квитка, але є інвалідність, то, найімовірніше, його направлять на ВЛК. Щоб отримати військовий квиток – потрібно пройти ВЛК. Але якщо є військовий квиток навіть радянського зразка, то його не мають права направляти на військово-лікарську комісію».

Читати ще: «Обмежено придатних» тепер не буде: за якими хворобами ВЛК буде встановлювати придатність і як проходитиме медичне обстеження

Адвокат Роман Сімутін, який неодноразово коментував нюанси мобілізації, каже, що ті, хто отримав інвалідність навіть після 24 лютого 2022 року не зобов’язані йти на проходження ВЛК: «До лютого (2025 року – Ред.) повинні пройти ті, кого раніше було визнано обмежено придатним. Зараз такого статусу не існує. А ті, хто має групу інвалідності – вони взагалі мають право на відстрочку. ВЛК не має ніякого відношення до МСЕК. У них різні критерії. Ті, хто має групу інвалідності можуть підлягати мобілізації тільки за згодою».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus