USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.55

МО РБ: Повістки у Білорусі отримають всі військовозобов'язані

16 Листопада 2022 07:43
Наразі у Білорусі проводиться масове уточнення даних військового обліку, яке триватиме до кінця поточного року.

Про це повідомило МО РБ у своєму пресрелізі, зазначивши, що повістки для звіряння даних прийдуть усім військовозобов’язаним у Білорусі, пише опозиційне білоруське видання МотолькоHelp.

«З середини листопада до кінця поточного року облікові дані будуть звірені у всіх без винятку військовозобов’язаних, які стоять на військовому обліку. У зв’язку з цим протягом листопада значна кількість громадян візьме участь у зазначених заходах», – йдеться у повідомленні МО РБ.

На цьому тлі ввечері 14 листопада з’явилася інформація, що військовий комісаріат Брестської області розмістив на порталі державних закупівель інформацію про закупівлю наступної поліграфічної продукції:

Закупівля 1:

Повістка загального виклику – 100 000 шт.

Повістка на заходи щодо призову – 120 000 шт.

Повістка на відправку до війська – 6000 шт.

Повістка про явку громадянина на приписку – 2000 шт.

Персональна повістка моб – 180000 шт.

Мобілізаційний припис військовозобов’язаного, призначеного в команду – 73 000 шт.

Мобілізаційний припис військовозобов’язаного, що залучається для забезпечення мобілізації – 30 000 шт.

Мобілізаційний припис на транспортний засіб – 6000 шт.
Закупівля 2:

Мобілізаційні приписи – 50 000 штук.

Обидві закупівлі мають відбутися у листопаді-грудні 2022 року.

Навіщо одному військкомату стільки повісток?

Варто зазначити, що на сайті держзакупівель розміщено плани державних закупівель обласних (Мінського міського) військкоматів. Іншими словами, обласні військкомати закуповують товари (роботи, послуги) для потреб військкоматів усієї області (міста Мінська).

У Брестській області 16 військкоматів та відокремлених груп (у районах, де немає свого військкомату). Відповідно, кожну позицію документів, що закуповуються, потрібно розділити на 16.

На прикладі повісток загального виклику (100 000 шт.), виклику на заходи на призов (120 000 шт.) та «повісток моб» (мобілізаційні, 180 000 шт.) виходить, що на кожен військкомат у середньому закуповується по 25 000 таких повісток (призивних – 7500, загального виклику – 6250, «моб» – 11250).

А скільки військкомат може витратити бланків повісток?

Під час весняного призову 2022 року виклику на призовні комісії підлягали близько 43 тис. молодих людей. Йдеться про всіх призовників (зокрема і тих, кому буде надано відстрочку). Умовно 1/6 цієї цифри (у РБ 5 областей + місто Мінськ як самостійна адміністративно-територіальна одиниця) припало на Брестську область. Це 7200 людей. За час призову призовник може отримати кілька повісток (наприклад, відомі випадки, коли за призов призовник міг отримувати 5-6 повісток – без урахування повістки про безпосереднє відправлення до військ для проходження служби). Якщо припустити, що за час призову 1 призовника військкомат витрачає на нього 4 повістки, то вийде, що закуплених повісток для заходів призову (на строкову службу) вистачить лише орієнтовно на 4 призовні компанії (120 000/4/7200 = 4,1). Нагадаємо, що призов в РБ здійснюватиметься 2 рази на рік (навесні та восени).
За повістками загального виклику військовозобов’язані, наприклад, викликаються у військкомат уточнення даних військового обліку. Тобто кількість повісток, що закуповуються, на кожен військкомат також в межах звичайних потреб.

З мобілізаційними повістками ситуація виглядає так. Відповідно до Закону «Про військовий обов’язок та військову службу» на військову службу по мобілізації призиваються громадяни віком від 18 до 65 років, які перебувають або зобов’язані перебувати на військовому обліку. Станом на початок 2018 року чисельність чоловіків, що підлягають мобілізації в Брестській області, становила орієнтовно 417 тисяч (зараз зазначена цифра може бути навіть меншою). Виходить, що закуплених 180 000 шт. вистачить, щоб сповістити майже половину чоловіків, що підлягають мобілізації. Але треба також враховувати, що частина їх має мобілізаційний припис.

Зазначимо, що у своєму пресрелізі МО РБ зазначило, що «повістки на мобілізацію мають відмінну від інших документів форму. У цьому випадку йдеться про форму бланків, якими військовозобов’язані викликаються для уточнення обліково-приписних даних, сповіщаються про зборові заходи».

Начебто все ясно. А в чому тоді різниця між повістками та мобілізаційними приписами?

Мобілізаційний припис має на меті прикріпити громадянина до військової частини та сформувати приблизні списки тих, що підлягають призову у разі мобілізації. За наявності моб. припису громадянин зобов’язаний з’явитися у військкомат (на збірний пункт, до сільвиконкому) при оголошенні мобілізації без додаткових повідомлень. Повістка служить документом, на підставі якого громадянина можуть викликати у військкомат (наприклад, для проходження медичного огляду).
При цьому важливо відзначити, що при отриманні власником мобілізаційного припису повістки, в якій терміни та місце явки вказані відмінні від моб.

А що із мобілізаційними приписами?

Що стосується мобілізаційних приписів, то виходить, що власне моб. приписів (закупівля № 2) закупили по 3125 на військкомат. У середньому за один призов до армії йде близько 10 000 призовників по всій Білорусі. А в рамках осінньої призовної компанії 2022 року від Брестської області планують призвати близько 2,5 особи. Стільки й орієнтовно звільнятиметься в запас кожні півроку. Навіть якщо взяти до уваги, що тим, хто звільнився в запас, будуть видавати мобілізаційні приписи, то вийде, що їх має вистачити на 10 років тільки для видачі «дембелям» (50 000/2500/2 = 10). Треба врахувати, що видавати їх будуть не лише «дембелям», а й тим, хто раніше звільнився в запас із термінової служби.

Також у закупівлі 1 передбачалося закупити мобілізаційні приписи: військовозобов’язаного, призначеного в команду (73 000 шт.), що залучається для забезпечення мобілізації (30 000 шт.) та на транспортний засіб (6000 шт.).

Із розпорядженнями на транспортні засоби все просто. Відповідно до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» встановлюється військово-транспортний обов’язок (коли власників транспортних засобів передають їх на потрібні армії під час мобілізації).
Усього приписів військовозобов’язаного, призначеного в команду (73 000 шт.) та залученого для забезпечення мобілізації (30 000 шт.), закуповується на кожен військкомат по 6437 шт. До цих цифр також слід застосувати таку ж логіку, як і до закупівлі мобілізаційних розпоряджень (за закупівлею № 2), описану вище.

А раніше такі закупівлі взагалі здійснювались?

На сайті з держзакупівлями можна знайти безліч закупівель різними військкоматами поліграфічної продукції. Наприклад, військовий комісаріат Брестської області у 2020 році закуповував аж 350 тисяч шт. мобілізаційних повісток, та ще 265 000 шт. – загального виклику та виклику на заходи призову.
Слід ще враховувати, що якщо до кінця року в організації залишаються невитрачені бюджетні кошти, на них закуповуватимуть різні товари (роботи, послуги), щоб витратити виділений на рік бюджет у нуль. Логіка проста: якщо до кінця року в організації залишилася частина виділених коштів, то наступного їй просто виділяти менше грошей із бюджету (а цього, звичайно, нікому не хочеться). Тому наприкінці року можуть виникати закупівлі чогось із запасом для освоєння бюджету.

І що це все означає?

Можна констатувати, що закупівлі спрямовані на поповнення поточних потреб військкоматів у повістках та мобілізаційних приписах. Такі закупівлі здійснювалися і раніше. Говорити, що тільки закупівля повісток та моб. приписів свідчить про підготовку до мобілізації не доводиться.

Однак не можна забувати, що в РБ до кінця року проводиться масова звірка даних військового обліку, яку можна трактувати як потенційну підготовку до майбутньої мобілізації. Проте сьогодні ознак початку реальної мобілізації у Білорусі не спостерігається. Тому оголошення мобілізації в РБ є одним із (нехай і малоймовірних) сценаріїв розвитку ситуації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus