USD 41.40 41.80
  • USD 41.40 41.80
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.80

Місто, яке бореться, місто, яке живе. Розвиток Луцька в одному відео

Сьогодні 16:23
Давня, велична, багата історія Луцька сягає тисячоліття. Та головне надбання міста, безперечно, його люди. Саме вони є тим мостом, що зв’язує минуле з майбутнім. Протягом багатовікової історії Лучеськ був домівкою для представників чималої кількості націй та віросповідань. Затишний, спокійний, тихий, водночас динамічний, історичний та сучасний – кожен куточок близький серцю, навіює спогади та гріє душу.

Про діяльність міста та його життя розповідає Луцька міська рада.

Історія Луцька неоднозначна. Одні приписують його заснування дулібам, інші – князю Володимиру Великому. Зійшлися на 1085 році, коли знайшли першу згадку про місто в Іпатіївському літописі. Відтоді лучани ведуть реєстр свого древнього Лучеська. Він був столицею Галицько-Волинського князівства, а в 1429-му приймав З’їзд європейських монархів. Згодом місто отримало Магдебурзьке право, що позитивно вплинуло на його стан.

Читати ще: «Процвітання нашому Луцьку»: міський голова Ігор Поліщук привітав із Днем міста

Через непрості часи повномасштабного вторгнення зараз Луцьк вимушено змінив пріоритети свого розвитку. Сьогодні головне завдання громади – допомагати військовим, які захищають цілісність та незалежність держави. Втім, влада не забуває про місто, що сьогодні відзначає свій 939-й день народження. Підтримують житлово-комунальний сектор, медицину, залучають кошти в його економіку, працюють та разом із воїнами наближають перемогу.
Станом на 1 вересня з бюджету Луцької міської територіальної громади на підтримку Збройних сил України спрямовано 367 мільйонів гривень. За кошти міського бюджету придбано 30 нових пікапів Mitsubishi L200, які значно покращують мобільність наших захисників. У першому півріччі закуплено й передано військовим понад 1300 квадрокоптерів, понад 1700 FPV-дронів, понад 300 зарядних пристроїв, прожектори, планшети, ноутбуки, монокуляри. Отримали Збройні сили й чимало будівельного обладнання.

Луцький міський голова Ігор Поліщук разом із депутатами Луцькради неодноразово возили допомогу на десятки мільйонів гривень воїнам на передову. Відвідали Куп’янський, Лиманський, Бахмутський, Авдіївський, Торецький напрямки.

Читати ще: «Захист України – це наша спільна справа». Інтерв’ю з Луцьким міським головою
Долучилися до допомоги військовим і працівники виконавчих органів міськради та комунальних підприємств. Щомісячно з перших днів повномасштабного вторгнення вони передають одноденний заробіток на підтримку захисників. За ці кошти придбано 11 автомобілів, запчастини до них, тактичний одяг та взуття.

«Дуже приємно, що наші громадяни не втрачають сил для допомоги. Приємно, що такі люди залишаються, що громада об’єднується, допомагаючи багатьом підрозділам. Гадаю, так буде далі, аж до перемоги, а наші люди не втратять енергії», – зазначив командир стрілецького батальйону поліції Андрій Литвин.
31 липня депутати проголосували за створення комунальної установи «Хаб ветеран» та затвердили її статут. Структуру, яка опікуватиметься ветеранами російсько-української війни та членами їхніх родини, очолив Тарас Сасовський. Наразі завершується робота над документацією, підрядники знайдені, триває робота над облаштуванням приміщення на вулиці Сергія Климчука.

«Щодо напрямів роботи, то це юридичний супровід ветерана, психологічна допомога, допомога із працевлаштування, вирішення різних питань, що виникатимуть у людини, а також допомога сім’ям загиблих. Ми намагатимемося максимально полегшити адаптацію ветерана і його перебування в цивільному життя», – розповів Тарас Сасовський.

Сприяє місцеве самоврядування тим, чиї домівки постраждали внаслідок ворожих обстрілів громади. Йдеться про жителів багатоквартирного будинку на проспекті Відродження, куди влучив шахед. Ігор Поліщук зазначив: є три способи відновити житло – державна програма «єВідновлення», самостійний ремонт із подальшим відшкодуванням витрат коштами міської ради, ремонт силами міськради. Словом, наодинці з бідою люди не залишаться.
Це чудово знає 42-річний житель села Прилуцьке Андрій Величко. Його будинку дісталося від російського безпілотника, що підбитим впав неподалік, зачепивши уламками фасад. На щастя, ніхто не постраждав, але дім потребував суттєвого ремонту. Загалом пошкоджень у Прилуцькому тоді зазнало 18 домогосподарств. Після роботи комісії від міської ради людям надали допомогу.

«Я покладався на власні сили й допомогу села. Але не очікував, що долучиться міська рада. Зараз, як бачимо, робота йде», – відзначив Андрій Величко.

Під час 61-ї сесії міськради депутати одноголосно затвердили «Стратегію розвитку Луцької громади до 2030 року». За цей документ бралися неодноразово, але все впиралося в суму коштів для розробки. Посприяв проєкт Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період». У межах цього вдалося залучити значну частину людей, тому проєкт вийшов у світ без залучення бюджетних коштів.
«Вона включає кілька моментів розвитку громади. Перший – «Луцька молодіжна громада» – полягає в залученні студентського кластеру до життя міста.

Ще один – «Нова громада з історичним центром». Це підтримка й розвиток активностей у старостинських округах. «Сучасний екополіс» – це розвиток інфраструктури та існуючих сфер.

«Громада й регіональний рівень». Як відомо, Луцька громада є центром Волині, тому розвиватимето її як регіонального лідера.

«Громада сучасності в інноваціях» – це означатиме, що всі міжнародні проєкти, які залучатимемо, включатимуть підготовку до вступу України в Європейський Союз», – пояснила заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк.

Тим часом у Рокинях встановили станцію водопідготовки Organik M-200. Технологічне ноу хау забезпечить видалення механічних забруднень, сполук заліза й марганцю з води, яку споживають жителі громади. Реалізація стала можливою завдяки роботі КП «Луцькводоканал» із залученням коштів фінансового лізингу. Вартість – 3 мільйони гривень. У подальшому станції, які є в Рокинях і Брищі, можуть встановити в інших селах.

Луцьк став першим українським містом, де встановили сонячні електростанції на комунальному підприємстві. КП «Луцькводоканал» отримав чотири модулі, що в години максимальної генерації повністю забезпечують його електрикою. Надлишки передаються до загальної енергетичної мережі України. При блекауті станції балансуватимуть роботою генераторів.

«Це знаковий проєкт, який ми зробили повністю за чотири місяці. Фактично ми маємо 0,6 МВт потужності», – акцентував директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк.
Також у громаді збудують завод із переробки твердих побутових відходів, що в рази зменшить навантаження на полігон у Брищі та покращить екологію. А в травні відкрили ще один пункт управління відходами – на проспекті Соборності, 19Б.

Розпочалася і триває реконструкція колишнього кінотеатру «Батьківщина». Занедбану будівлю перетворять на багатофункціональний простір для бізнесу. Проєкт фінансується Німеччиною, підтримується ООН, свою частку вклада Луцька міська рада.
У Територіальному центрі соціального обслуговування населення відкрило свої двері відділення денного перебування. Послуги спрямовані на забезпечення життєдіяльності осіб, які частково втратили здатність до самообслуговування.

По новому запрацювало відремонтоване фізіологічне відділення в медоб’єднанні Луцької громади. Тепер сеанси світлолікування, лазерної терапії та масажу проходять в ошатних кабінетах, наповнених сучасним обладнанням. За рік допомогу отримують понад 13 тисяч пацієнтів. У селі Жидичин натомість відкрили сучасну амбулаторію.

У 2024-му розпочато реалізацію проєкту «Дике життя у великому місті: захист та промоція дикої природи й біорізноманіття в Луцьку та Жешуві на 2024–2026 роки». Проєкт стосується створення природного парку на території вулиці Набережної.
Ще один проєкт – «Розвиваємо СТЕМ-освіту разом». Це інноваційне навчання в Ліппе (Німеччина) та Луцьку. Програмою передбачено залучення грантових коштів у сумі 200 тисяч євро, які будуть залучені на розвиток освітнього середовища громади у сфері фізики, біології та інноваційних технологій. Центр СТЕМ-освіти ствоять для всіх шкіл громади для ефективності навчального процесу.

Луцьк дякує всім, хто забезпечує його розвиток та переймається його майбутнім. Дякує воїнам, волонтерам, енергетикам, медикам, підприємцям, вчителям. Усім тим, хто в спільному бачить своєрідне, знаходить час та сили робити місто прекраснішим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus