USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Місячний ковчег? Вчені хочуть відправити на Місяць «капсулу» зі зразками рідкісних видів

Сьогодні 00:31
Американські вчені пропонують відправити біорезервуар зі зразками найважливіших тварин і рослин на Місяць, щоб врятувати біорізноманіття Землі.

На думку дослідників, така місячна капсула допоможе врятувати багатьох рідкісних представників флори і фауни від діяльності людини та кліматичних змін. Ідею капсули представили у журналі BioScience, повідомляє The Guardian.

У сховище планують спочатку помістити клітини видів, які перебувають під загрозою зникнення, а потім розширювати перелік «евакуйованих» тварин і рослин.

«Наша увага буде зосереджена на кріоконсервуванні зразків шкіри тварин з клітинами фібробластів (вони відповідають за утворення позаклітинного матриксу та колагену – ред). Потім зразки розширять, рекріоконсервують і протестують на міцність та чутливість радіації у наземній лабораторії», – йдеться у статті.

Читати ще: Вчені заявили, що Місяць віддаляється від Землі: як зміниться тривалість доби

Подальші випробування вчені планують проводити на Міжнародній космічній станції, перш ніж зберігати зразки на Місяці.

За словами вчених, на Землі види можуть постраждати від повені, надмірних температур та інших катаклізмів навіть у кріокамерах. Війна також становить загрозу для біорезервуарів на Землі, сказала провідна авторка Мері Хейгдорн з Національного зоопарку та Інституту біології Смітсонівського інституту охорони природи.

Науковиця пригадала, що у 2022 році внаслідок російського вторгнення у Харкові постраждав банк насіння (частина насіння була знищена, але саме сховище евакуювали).

«Тож загалом ідея створення дійсно безпечного пасивного біорезервуара для збереження біорізноманіття Землі видається дуже гарною ідеєю», – вважає Мері Хейгдорн.

Зрештою, на нашій планеті немає місця з достатньо низькими температурами, щоб зберігати зразки тварин без втручання людини.

Але на Місяці є локації, де температура сягає −196°C, зокрема у глибоких затінених кратерах.

«Двома ключовими факторами для цього біорепозитарію є необхідність зменшити пошкодження від радіації та підтримувати зразки при температурі близько −196°C. Цим критеріям можуть відповідати певні місячні ділянки поблизу полюсів», – кажуть вчені.

Зразок для дослідження розробили з використанням кріоконсервованих плавників зірчастого бичка (Asterropteryx semipunctata).

Ця риба не перебуває під загрозою зникнення, але відіграє важливу роль у підтримці здоров’я екосистем коралових рифів.

Загалом до першої партії «пасажирів» капсули, на думку вчених, мають потрапити:

– «інженери» екосистем (види, які суттєво змінюють навколишнє середовище);

– запилювачі (здебільшого це комахи);

– види тварин, які живуть в екстремальних середовищах;

– первинні продуценти (організми, що утворюють органічні речовини з неорганічних, переважно зелені рослини);

– риби, що живуть у холодній та помірній воді;

– тварини, що перебувають під загрозою зникнення;

– важливі для освоєння космосу організми;

– дикі родичі одомашнених організмів;

– види, що мають важливе культурне значення.

Окрім видів, яким загрожує неминучий ризик зникнення, у сховищі пріоритет надаватиметься видам, які відіграють важливу роль у навколишньому середовищі та харчових ланцюгах.

Якщо ідею вдасться реалізувати, ці види будуть корисні для відновлення вимерлих популяцій на Землі або навіть для тераформування іншої планети (зміни кліматичних умов до стану, придатного для проживання земних рослин і тварин).

А ДНК, що міститиметься у збережених клітинах, можна буде використати для збільшення генетичного різноманіття, клонування і створення нових особин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus