USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Міноборони закуповувало кевларові шоломи за завищеними цінами. Розслідування

19 Червня 2023 11:23
Міністерство оборони оприлюднило дані про закупівлю у травні 2022 року кевларових шоломів PASGT по $468 за одиницю. У іншому травневому контракті 2022 року Міноборони ці ж шоломи коштували $132.

Про це йдеться у розслідуванні «Наші Гроші», пише ТСН.

Як повідомили журналісти, цивільні установи також купують ці шоломи, проте значно дешевше. Наприклад, Тростянецька міська рада Сумської області купила їх по 9 900 гривень, тобто близько $270. А виконком Лубенської міської ради Полтавської області купив по 9 000 гривень, або $250.

«Закон про прозорість незбройних закупівель передбачає, що назва постачальника закривається від оприлюднення. Щоб це не створювало ризики того, що окупанти або завдадуть удару по потужностях постачальника, або перешкоджатимуть йому за кордоном. Тому невідомо, хто продав Міноборони шоломи за такими дико різним цінам», – пишуть журналісти.

Але відомо, що за ці закупівлі відповідали ексзаступник Міністра оборони В’ячеслав Шаповалов та екскерівник департаменту закупівель МО Богдан Хмельницький. Вони вже звільнені і перебувають у СІЗО та мають підозри від СБУ за закупівлі бронежилетів у березні минулого року по завищеній учетверо ціні. Саме вони до початку 2023 року були головними виконавцями у сфері незбройних закупівель міністерства.

За даними слідчих, Шаповалов і Хмельницький у березні 2022 року здійснили закупівлю в іноземної фірми майже 3 тис. бронежилетів на понад 130 млн грн. При цьому понад 100 млн грн із цієї суми були привласнені учасниками оборудки. Товарознавча експертиза, ініційована СБУ, встановила, що реальна ринкова вартість цих засобів захисту становить лише 25 млн грн. Тобто Міноборони купило бронежилети по 44 тисячі гривень, а за даними СБУ вони коштували менше 9 тисяч гривень. До того ж, вони не відповідали заявленому класу захисту IV.

Нагадаємо, СБУ 3 лютого повідомила, що працівники спецслужби викрила ще дві масштабні схеми розкрадання держкоштів, виділених на харчування для бійців ЗСУ. Сума завданих Міноборони збитків становить понад 120 млн грн.

Днем раніше ДБР затримало злочинну групу з 5 осіб, які привласнювали кошти, виділені на харчування військовослужбовців ЗСУ. Зокрема, вони постачали для Міноборони яйця за завищеними цінами.

Окрім того, 2 лютого суд арештував ексдиректора Департаменту держазакупівель Міноборони Богдана Хмельницького, якого підозрюють у корупції у справі щодо закупівель продуктів для ЗСУ за завищеними цінами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
здивований Показати IP 19 Червня 2023 11:31
Кому війна,а кому мати рідна... ще гірші за Свинарчуків....вибрали - маєте....
Марта Показати IP 19 Червня 2023 12:24
І що далі? Хто відшкодовуватиме розтрати і збитки? Яким буде для всіх фігурантів і подільників покарання?
Анонім до Марта Показати IP 19 Червня 2023 15:07
Нічого їм не буде написали і забули як завжди решту волонтери перекриють.
Сарк Показати IP 19 Червня 2023 12:58
Слава Корупції ???
скептик Показати IP 19 Червня 2023 14:10
це справжні шл"хи народу. невтомно крадуть руками і ногами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus